Mix

Čarobna tinta promjenit će svijet tetoviranja zauvijek! Pogledajte promjenjivu tintu za tetovaže nazvanu „Magic Ink“

spremnik za tintu Magic ink koja nestaje pod UV svijetlom i njezino demonstriranje na tetoviranoj ruci
spremnik za tintu Magic ink koja nestaje pod UV svijetlom i njezino demonstriranje na tetoviranoj ruci Foto: Instagramscreenshot/@bangbangnyc
Tetoviranje je nekada bilo ilegalno, no sada je dostupnije nego ikada prije. Broj salona za tetoviranje raste, a zakazivanje termina za tetovažu sada je jednostavno poput slanja e-mail ili poruke na društvenim mrežama. Štoviše, i sami su se stavovi prema tetovažama promijenili te su postale prihvatljivije.

Unatoč velikim pomacima koje je industrija tetoviranja napravila u posljednjih dvadeset godina, najnovija inovacija koja je zahvatila tržište zvuči kao da dolazi iz znanstveno-fantastičnog filma. Zamislite tetovaže koje se mogu uključivati i isključivati. To je koncept koji zvuči fascinantno, a zahvaljujući umjetniku Keithu „Bang Bangu“ McCurdyju, čije radove nose poznati kao što su Rihanna, Justin Bieber i Selena Gomez i mnogi drugi, sada je to stvarnost.

Naime, proizvod Magic Ink prva je „rewritable“ tinta za tetoviranje koja nestaje i ponovno se pojavljuje kad je izložena određenim valnim duljinama UV svjetla.

View this post on Instagram

A post shared by Magic ink (@magic.ink)

McCurdy je surađivao s znanstvenikom Carsonom Brunsom, koji od 2018. eksperimentira s tintom za tetovaže reaktivnom na UV-svijetlo. Bruns, pomoćni je profesor strojarstva na institutu ATLAS Sveučilišta u Coloradu, a tintu koja reagira na sunčevu svjetlost, razvio je jer se, kako se nadaju, može koristiti za sprječavanje raka kože. Bruns je izum vidio kao medicinski alat, dok ga je McCurdy vidio kao mogućnost da ostvari svoj puni umjetnički potencijal.

Prošlog je kolovoza par osnovao HYPRSKN, biotehnološku tvrtku specijaliziranu za „pametnu“ tintu za tetovaže, a Magic Ink je njihov prvi proizvod.

View this post on Instagram

A post shared by Magic ink (@magic.ink)

Kako točno Magic Ink djeluje? Naime, sve se krije u posebnoj čestici koja reagira na UV svijetlo. Kada je tetovaža izložena svijetlu čestica se aktivira i postaje vidljiva, a nestaje kada se izlaganje svijetlu prekine.

Tako se, pomoću posebnog svjetla, tetovaže napravljene Magic Inkom mogu skrivati i otkrivati, a tako pružaju nove mogućnosti ljudima koji svoje tetovaže moraju prikriti zbog posla (primjerice manekeni i glumci). Također pruža nove umjetničke mogućnosti jer se tradicionalne tetovaže mogu se nadopuniti otkrivajućim i skrivajućim elementima.

18. siječnja, McCurdyjev studio u središtu New Yorka, BANG BANG Tattoo, otvorit će rezervacije za tetovaže napravljene pomoću Magic Inka. Kasnije ove godine, McCurdy će početi distribuirati Magic Ink odabranoj skupini „pionirskih umjetnika“ širom svijeta.

View this post on Instagram

A post shared by Magic ink (@magic.ink)

Želite li se sami počastiti jednom ovakvom tetovažom imajte na umu kako, iako je proces i stupanj boli isti kao kod normalnih tetovaža, morate pričekati da tetovaža u potpunosti zacijeli prije nego što njezina UV-reaktivna svojstva počnu djelovati.

Drugo, Magic Ink trenutačno je dostupan samo u boji magenta, stoga nemojte očekivati potpunu boju ili crno-sive komade. McCurdy objašnjava da tinta za tetovaže radi prema CYM (Cyan, Yellow, Magenta) modelu boja, baš kao i pisač za računalo. Pošto je Magic Ink u plavoj i žutoj boji trenutno još u razvoju, nije moguće kombinirati ih s magentom kako bi se stvorila crna boja.

Iako je pravi raspon ove tehnologije još samo u razvojnoj fazi, mogućnosti koje ova vrsta tinte donosi su zanimljive. Nadamo se da će ovaj trend za tetoviranje vidjeti svijetlo dana, a mi biti počašćeni vizualno zanimljivijim tetovažama.