Mix

Čarolija božićnih filmova: psiholozi tvrde da pomažu u borbi protiv stresa i usamljenosti

Božićni filmovi
Božićni filmovi Foto: Canva
Dekica, topli napitak i božićni film. Postoji li bolja kombinacija kojom ćete ispuniti svoje blagdanske večeri?

Ako zimske blagdane provodite gledanjem gotovo identičnih filmova božićne tematike, možda ste otkrili odličan način da smanjite stres i osjećaj usamljenosti.

Psihologinja Pamela B. Rutledge za Psychology Today objasnila je razloge zbog kojih nam ovi filmovi pomažu u borbi protiv blagdanskog „ludila“.

Oslobađanje od stresa

Rutledge tvrdi da gledanjem blagdanskih filmova najčešće razmišljamo o svojim bližnjima, a samo s razmišljanjem o vašim najdražima dolazi do smanjenja stresa i osjećaja usamljenosti.

Ovakvi filmovi često su predvidljivi, imaju sretan kraj i odišu toplim ugođajem, što će vam pomoći da se oslobodite blagdanskog stresa, povezanog uz kupovinu poklona ili druge troškove. Nisu ispunjeni dramatičnim zapletima koji nas pune adrenalinom, zbog čega su savršeni za ovo vrijeme.

„Zamislite blagdanski film kao oblik brige o sebi – minutu da se odmaknete i odvojite vrijeme za sebe. Bilo da se smijemo nerealnim zapletima, povezujemo s početnim borbama protagonista ili uživamo u sretnom završetku, imamo koristi od osjećaja izazvanih neurotransmiterima koji prodiru u naše najdublje emocije, dodajući značenje, povećavajući empatiju, stvarajući osjećaj povezanosti i topline, i vraćanja našeg blagdanskog duha”, zaključila je psihologinja.

Čarolija božoćnih filmova

Blagdanski filmovi oslanjaju se, najčešće, na nostalgiju i tradiciju Božića. Prisjećanjem na „dobra stara vremena“, što god ona za vas bila, vraćamo se u vrijeme kada smo se osjećali „toplo oko srca“.

Božić je u filmovima prikazan kao čudesno vrijeme praštanja, zajedništva i sreće, a takvi prikazi bude nadu gledatelja. Oni nisu stvoreni kako bi bili kinematografske uspješnice ili intelektualno stimulirajući, već potiču emocionalni angažman, a sretan kraj taj angažman ne čini uzaludnim.

Za kraj, ne dopustite da vas Grinchevi ovog svijeta uvjere da je gledanje ovih slatkih filmova, lake tematike, trošenje vremena. Sve što će vam pomoći da se osjećate bolje, bez obzira na to koliko nekima bilo smiješno, nije trošak vremena.