Mix

CENZURA POBIJEDILA Fight Club napokon dostupan u Kini – s drukčijim završetkom

Fight Club
Fight Club Foto: Youtube Screenshot
Od Fight Cluba je prošlo više od dva desetljeća, a neki ljudi na ovom planetu su dobili priliku pogledati film po prvi put. Ne baš onaj film kakvim ga mi pamtimo. U tekstu će biti spoilera, ali ako niste pogledali Fight Club u zadnjih 20 godina, vjerojatno vam nije ni bitno.

Fight Club je baš poput Matrixa zaslužan za neke plitke koncepte među ekipom koja ne čita previše, napravio je zvijezdu od autora književnog predloška Chucka Palahniuka (iako i dalje ne razumijemo zašto), ali je i dalje riječ o popularnom filmu i odličnim glumačkim izvedbama. Kina je napokon dobila priliku pogledati Fight Club.
The Bangkok Post piše kako je film napokon dostupan i u Kini, ali… Ima drukčiji završetak. Narator ovaj put ne uspijeva uništiti svoj alter-ego, a zgrade ne eksplodiraju kao što je to slučaj u Fincherovoj originalnoj verziji. Kineska verzija je drukčija, kraća za čak 12 minuta. Ima bizaran završetak. Umjesto scene u kojoj zgrada eksplodira – kineska verzija naglo prestaje te su na crnom ekranu prikazane riječi “Policija je brzo skužila plan, uhitila sve kriminalce i deaktivirala bombu prije nego je došlo do eksplozije.”

Dodali su nešto još bizarnije – Tyler, plod Naratorove mašte – je poslan u ludnicu. Mislite Narator? Ili niste pogledali cijeli film?

Kina očito ne želi anarhiju, a vlast na kraju uvijek mora pobijediti. Još uvijek se ne zna je li filmski studio napravio prilagođenu verziju za kinesko tržište ili su vlasti cenzurirale film.

I sam Palahniuk, autor romana Fight Club, je imao potrebu reagirati.

Istaknuo je kako je ova cenzurirana verzija više u skladu s njegovom vizijom završetka.

U romanu, Tyler želi dići u zrak lokalni muzej, ali bombe ipak ne eksplodiraju. Tyler se gubi u Naratoru, a Narator se pokušava ubiti. Umjesto smrti, Narator se budi u mentalnoj ustanovi gdje osoblje uključeno u Project Mayhem želi vratiti Tylera u život.

Tko želi gledati kinesku verziju? Mi nikako.