Dokaz što malo poduzetnosti može postići

Četiri prijatelja kupila napušteni otok za 65 tisuća dolara i pretvorila ga u raj vrijedan 14 milijuna

Otok i građevinski alat oko njega
Otok i građevinski alat oko njega Foto: Canva
Nisu baš kao ''Družba Pere Kvržice'', ali veoma slično

Pomisao na pretvaranje nenaseljenog otoka u luksuzno odmaralište može se činiti previše za tražiti od šačice prijatelja, ali to ne znači da je nemoguće. Takva je priča s otokom Pine Key koji se nalazi uz obalu Tampe na Floridi, a 2017. četiri prijatelja su ga kupila po cijeni približnoj 65 tisuća dolara.

Nakon kupnje otoka, vlasnici su naporno radili na renoviranju otoka, a po svom završetku, vrijednost otoka dosegla je nevjerojatnih 14 milijuna dolara.


 

Otok Pine Key, bio je napušten, a najbolji dokaz njegovog nekadašnjeg stanja je nadimak koji su mu dodijelili lokalni stanovnici. Naime, otok je prethodno poznat među stanovnicima Tampe kao Beer Can Island, a postao je mjesto popularno za zabave, koncerte, vjenčanja i nekoliko drugih manjih događanja tijekom godina.

Naravno da s visokom cijenom vrijednosti otoka dolazi i strah od privatizacije posjeta, što bi bio veliki gubitak za lokalno stanovništvo. Unatoč razumijevanju straha stanovnika Tampe od gubitka otoka, Cole Weaver, jedan od vlasnika otoka, istaknuo je kako je došlo vrijeme da on i ostali vlasnici napuste posjed.

 

"Znam da je Tampa Bay malo nervozan zbog potencijalnog novog kupca, ali mislim da su vlasnici spremni poduzeti sljedeći korak i krenuti naprijed", dodao je, prenosi nam UNILad, i zaključio "Pokušali smo učiniti puno toga za područje Tampa Baya i zadržati ga u javnosti.".

Iako su mnogi razočarani zatvaranjem otoka, očito je to bila isplativa investicija za vlasnike, koji su posljednjih sedam godina radili na obnovi 9 hektara zemlje, s dodatnih dijelom potopljenog zemljišta koje je također uključeno u prodaju.

Vlasnici otoka su pokazali što malo inicijative i poduzetničkog duha može ostvariti, a dokazali su da se ovakve priče ne događaju samo u filmovima.