Mix

Cijeli život smo stavljali dezodorans potpuno krivom metodom – tajming je važan

Festival svjetla u Sarajevu - 4
Festival svjetla u Sarajevu - 4 Foto: Boris Trogrančić
Probudiš se ujutro, možda se otuširaš, možda ne. Prije iskoraka u stvarni svijet, staviš dezodorans pod pazuh. Nije važno je li stick, roll-on, u spreju, ali važno je da ga posjeduješ. Tako smo i mi – godinama.

I onda smo saznali. Najbolji trenutak za nanijeti dezodorans je prije odlaska u krevet. U početku nismo vjerovali, nije imalo nikakvog smisla. Pa istroši se dok se probudiš. Nakon kratkog istraživanja (čitaj “neobavezno guglanje i zujanje kroz prvih par linkova”) smo skužili da je istina.

Ovo se odnosi na dezodoranse koji sadrže antiperspirante – oni ti začepljuju pore za znojenje te na taj način održavaju tvoj pazuh suhim. Samim tim – bakterije ne rastu, a bez bakterija nema ni smrada.

Tijekom noći si manje aktivan, manje se znojiš i tijelo ti može apsorbirati aktivni sastojak većine antiperspiranata – aluminij. Preko dana aluminij mora voditi bitku protiv znoja koji nastaje jer se krećeš, a tu bitku često gubi. Jednako tako – nemoj nanositi dezodorans odmah nakon tuširanja jer su velike šanse da ti pazusi nisu dovoljno suhi. Daj im vremena da se osuše i prozrače. Onda naneseš antiperspirirajući dezodorans i preko noći daješ tom aktivnom sastojku više vremena da se upije u tvoju kožu.

I ne, ako se tuširaš ujutro, nećeš isprati antiperspirant sa sebe jer se dovoljno upio u tvoju kožu da se više ne nalazi na samoj površini.