Mix

Čitavo računalo smješteno u pametne naočale? Mogle bi zamijeniti naše laptope

Nimo
Nimo Foto: Youtube Screenshot
Pametnih naočala smo se nagledali. Google Glass nije baš bio popularan kako se očekivalo, Snapchat je čak imao svoje za snimanje “snapova”. Postoje i naočale u koje su ugrađene slušalice pa imaš zvučnik na glavi. E pa kompanija Nimo Planet ima naočale jednostavno nazvane Nimo. Te naočale su mini-računalo. Pokreće ih Qualcommov Snapdragon XR1 procesor.

Ne moraš više nositi nekoliko kilograma sa sobom u ruksaku. Sve što trebaš su ove naočale. Okej, i tipkovnica i miš (ili možeš koristiti smartphone kao trackpad), ali ne treba ti ekran. Imaš ugrađen dvostruki display sa šest virtualnih ekrana. Da, izgledat će čudno u kafiću, ali važno je da je tebi zgodno!

Ove naočale su u razvoju već više od četiri godine, a sada kompanija planira širenje svog proizvoda – u prvoj polovici 2023. bi trebali izbaciti Nimo na tržište po sasvim pristojnoj cijeni od 799 dolara.

Mi ćemo ipak sačekati recenzije iz stvarnog svijeta, već sada nam je jasno da s naočalama nećemo moći peglati Adobe Premiere za editiranje video materijala ili Photoshop, ali za tipkanje članaka bi itekako mogle poslužiti.

Nitko ti ne može buljiti u ekran na ovaj način, možeš gledati i najnovije uratke Riley Reid bez znatiželjnih pogleda. Prototip je težak svega 120 grama, a iz Nimo Planeta ih planiraju učiniti još lakšima.

Ekrani izgledaju maleno, ali su virtualne zamjene za 45-inčne i 50-inčne zaslone. Zasad baterija izdrži dva i pol sata, ali ako žele biti realan izbor morat će poraditi na bateriji.

Više od dvije tisuće ljudi je već na listi čekanja, a Nimo Planet bi se mogao okrenuti i crowdfundingu. Uopće ne sumnjamo u crowdfunding uspjeh jer ideja zvuči divno, ali nas izvedba zanima.