Mix

Dočekali smo i to: Kreće zabrana vejpanja i e-cigareta

Vaping
Vaping Foto: Folder.hr
Rekreacijski vaping bit će zabranjen u Australiji kao dio velike akcije suzbijanja, kako stručnjaci kažu, “epidemije”, pri čemu će se uvesti minimalni standardi kvalitete, a prodaja vapeova ograničit će se na ljekarne, prenosi BBC.

U Australiji je već i za nikotinske vapeove potreban recept, jer proizvodi stvaraju novu generaciju australskih ovisnika o nikotinu, tvrdi njihov ministar zdravlja Mark Butler. Ipak, industrija je slabo regulirana i crno tržište cvjeta. Zamislite.

Ako netko nije upoznat – vape je također poznat i kao e-cigareta koja zagrijava tekućinu – koja obično sadrži nikotin – pretvarajući ju u paru koju korisnici udišu. Općenito ga se smatra proizvodom koji pomaže pušačima pri prestanku pušenja.

Popularnost proizvoda u Australiji je eksplodirala, pogotovo među mladim urbanim ljudima – a vjerojatno ste slično primijetili i kod nas. U ustima su sve rjeđe cigarete, što je pohvalno, ali onda ih sve češće zamjenjuju plastične pi*darijice u raznim bojama i oblicima koje za sobom ostavljaju razne „ugodne” mirise.

Ipak, zdravstveni stručnjaci upozoravaju kako vape nije bezopasan jer često sadržava kemikalije čije dugoročne implikacije uporabe za zdravlje još nisu u potpunosti jasne.

Australska vlada tvrdi da je vape prijetnja javnom zdravlju koja nerazmjerno utječe na mlade ljude, od kojih mnogi prije toga nisu ni pušili. Pa kad se stvari postave na taj način…

Istraživanja pokazuju da je jedan od šest Australaca u dobi od 14 do 17 godina pušio vape, kao i svaka četvrta osoba u dobi od 18 do 24 godine, dok je generaciji 50-godišnjaka samo jedna od 70 osoba pušila.

Kod njih se, navodno, namjerno cilja djecu kao primarne korisnike, na što ukazuje postavljanje vapeova u blizini čokaldica i lizalica u trgovinama, barem ako je vjerovati njihovom ministru zdravlja. A pušenje je postalo problem i u školama – pa neke škole čak postavljaju detektore za vape pare u toaletima.

Savezna australska vlada planira surađivati ​​s državnim i teritorijalnim vladama na mogućim kaznama za posjedovanje e-cigareta osim ako nisu propisane.

Bravo za inicijativu i prepoznavanje vapea kao štetnog proizvoda, barem dok se ne dokaže suprotno – što je, kad su kemikalije u igri, teško. Ipak, čini nam se da takve zabrane mogu rezultirati kontraefektom i dati zamah posezanju za crnim tržištem, barem kad su tinejdžeri u pitanju. To je barem uvijek bila generacija koja se bila spremna uvući u sranj* čisto iz adrenalina – sumnjamo da se u tom pogledu nešto promijenilo.

Hoćemo li se i mi ugledati na Australiju?