Mix

Dolazi li nam rješenja za praznu bateriju. Novi čip troši toliko malo da baterija traje i do mjesec dana

prazna baterija na mobitelu i mikročip
prazna baterija na mobitelu i mikročip Foto: unsplash.com/Canva
Prazna baterija na mobitelu je nesretna neugodnost s kojom se mnogi od nas moraju svakodnevno nositi. Ovisno o tome koliko je užasna baterija u vašem telefonu, to se može dogoditi i nekoliko puta dnevno, što može biti iznimno neugodno.

Sva sreća pa znanstvenici smišljaju rješenje na ovaj problem modernog svijeta, a ono bi moglo učiniti da pametni telefoni rade mjesec dana prije nego što im treba punjenje. Znamo da zvuči nevjerojatno, ali uskoro bi to mogla postati naša stvarnost i to zahvaljujući znanstvenicima sa Sveučilišta Cambridge.

prazna baterija na mobitelu i mikročip faze mikročipa izbliza Foto: unsplash.com

Naime, na prestižnom sveučilištu rade na mikročipu koji bi mogao smanjiti brojku punjenja mobitela na samo 12 puta godišnje. Vaire, komercijalni ogranak na prestižnom sveučilištu, ima potporu vlade Ujedinjenog Kraljevstva kao jedan od desetak startupa poluvodiča koji bi mogao staviti UK na čelo tehnološke industrije.

Ministar tehnike, Paul Scully, u priopćenju za medije, opisao je poluvodiče kao ‘temelj’ modernog svijeta, nešto što je u današnjem modernom svijetu vitalno. Što se tiče mikročipa koji se razvija na Cambridgeu, razvija ga tim prilično talentiranih matematičkih istraživača, a ideja se temelji na dizajniranju procesora sa silicijskim čipom kojemu treba minimalno energije za rad.

prazna baterija na mobitelu i mikročip mikročip slikan odozgora sa svim svojim komponentama Foto: unsplash.com

To će značiti da je manja potreba za boljom baterijom, što bi trebalo značiti bolji vijek trajanja baterije u našim pametne telefone. Nažalost, u javnosti nema previše informacija o ovom novom mikročipu, iako mnogima budi nadu za spas od prazne baterije.

Za čip, iako nije potpuno nov, kaže se da je više od 100 puta manji od najmodernijih uređaja. Slični uređaji već se godinama koriste u medicinskoj struci, primjerice u kohlearnim implantatima za gluhe osobe. Ovi čipovi su dio programa vrijednog 1,5 milijuna dolara osmišljenog da revolucioniziraju živote ljudi u cijelom svijetu.