Mix

Električni automobili su budućnost, govore da se legendarni DeLorean se vraća!

delorean
delorean Foto: Youtube Screenshot
Baš smo ga jučer spomenuli kada smo nabrajali filmske automobile i danas nam je sletio u obliku vijesti koja nam daje vjeru u ljepšu budućnost. DeLorean je vjerojatno najslavniji filmski automobil svih vremena iako zapravo i nije bio baš neki automobil. Izgledao je sportski, ali ga je pogonio Peugeot-Renault-Volvo 2.85-litreni V6 motor koji je mogao generirati 130 konjskih snaga. Proizvelo se nekih 9 tisuća komada između 1981. i 1982. godine, a danas se prognozira da ih je opstalo nekih 6 tisuća.

Povratak u budućnost je od ovog automobila napravio legendu. Sada se vraća kao električni automobil. Tvrtka Delorean Motor Company još od 2016. godine najavljuje novi DeLorean, ali se to još nije dogodilo. Ovaj put su opet najavili DeLorean, ovaj put električni uz hashtag DeloreanEVolved. Možda ni ovaj put ne bude ništa od toga iako su najavili službeno predstavljanje za 18. kolovoza. Naravno to je predstavljanje prototipa, koncepta, nazovi-ga-kako-hoćeš, što ne mora značiti da ćemo ga tako skoro vidjeti na ulicama.

Električni DeLorean bi trebao nastati u suradnji s Italdesignom, prestižnom dizajnerskom tvrtkom koju posjeduje Volkswagen. To znači da će novi DeLorean biti novi – ne možemo znati koliko će zajedničkih elemenata dijeliti s legendarnim DMC-12, autom koji ostatak svijeta samo naziva “DeLorean”.

Volskwagenove “bebice” Audi i Lamborghini imaju svoje električne verzije pa nas zanima kako će DeLorean izgledati u novom ruhu i na novi pogon.