Gotovo da ne postoji zemlja na planetu koja nema svoju općeprihvaćenu “utjehu za glad” u obliku dvije/improvizirane kriške neke vrste kruha s određenim punjenjem između.
Vidi se da nitko od ovih luzera nije čuo za margarin i salamu.
Evo što CNN kaže, koja su 23 najbolja svjetska sendviča.
Pambazo, Meksiko
Pambazo Foto: Shutterstock
Jedan je od najpoznatijih antojitosa (uličnih jela) u zemlji, a dolazi iz Veracruza i Pueble.
Riječ je o zasitnoj bombi prelivenoj sirom i vrhnjem te zelenom salatom, a koja sadrži crveni kruh, zahvaljujući namakanju u blago pikantnom guajillo umaku, krumpire i meksički chorizo.
Lobster roll, New England, SAD
Lobster roll Foto: Shutterstock
Rolada s jastogom ljetnu je obalna poslastica natrpanu velikim komadima mesa jastoga kuhanog na pari, koje se obično pomiješa s limunovim sokom, majonezom i začinskim biljem te ugura u roladu nalik hrenovki.
Choripán, Argentina
Choripán Foto: Shutterstock
Ovaj slani argentiski sendvič čine kobasice prelivene senfom i umakom od chimichurrija te kruh. Najbolje ga je jesti kad kobasice dolaze ravno s roštilja.
Smatra se da Choripán potječe od lokalnih kauboja, gauchosa, poznatih po roštiljanju.
Falafel pita, Bliski istok
Falafel pita Foto: Shutterstock
Hrskave, pržene kuglice falafela napravljene od namočenog, mljevenog slanutka pomiješanog sa začinskim biljem stavljaju se u toplo i pahuljasto tijesto.
Dodaju im se zelena salata, rajčice, ljuti tahini umak i drugi dodaci koji mogu uključivati umak od čilija i humus.
Broodje haring, Nizozemska
Broodje haring Foto: Shutterstock
Ovaj je sendvič namijenjen isključivo ozbiljnim ljubiteljima morske hrane.
Poslužuje se hladan i sadrži hrskavi kruh u obliku baguettea, punjen tankim kriškama ohlađene haringe koja je sušena u soli i natrpana kockicama luka.
Philly cheesesteak, Philadelphia, United States
Philly cheesesteak Foto: Shutterstock
Izuzetno jednostavan i najomiljeniji sendvič Philadelphije vruća je kaša sa slojevima ribeye odreska narezanog na tanke kriške, sira koji se razlijeva te pirjane paprike.
Croque monsieur/madame, Francuska
Croque monsieur Foto: Shutterstock
Arhetipski sendvič iz Francuske nastao je kao “un snack” u francuskim kafićima, a dolazi u ženskoj i muškoj verziji.
Croque monsieur ima kriške bijelog kruha umočene u smjesu od jaja i ispržene te prelivene ribanim sirom i punjene tanko narezanom šunkom i ementalerom ili gruyereom.
Kod Croque madamea, jaje se poslužuje prženo na vrhu sendviča.
Reuben, SAD
Reuben Foto: Shutterstock
Jednostavno: narezana usoljena govedina, kiseli kupus, švicarski sir i ruski preljev ili preljev u stilu Tisuću otoka. Salveta nužna!
Jesu li mesojedi napokon zadovoljni?
Katsu sando, Japan
Katsu sando Foto: Shutterstock
Svinjski kotlet pržen u dubokom ulju, istučen i pohan s pankom, i umetnut u pahuljasti japanski bijeli mliječni kruh zvan shokupan – to je osnova ove kultne grickalice iz trgovina Japana.
Chip butty, Ujedinjeno Kraljevstvo
Chip butty Foto: Shutterstock
Pa daj barem malo nečega još.
Ovaj je sendvič obložen bijelim kruhom namazanim maslacem i punjen krumpirićima. Koja rapsodija okusa…
Cucumber sandwich, Ujedinjeno Kraljevstvo
Cucumber sandwich Foto: Shutterstock
Iznimno mekani bijeli kruh s uklonjenom korom oblaže se engleskim krastavcima tankim poput žileta (oguljenim, zatim lagano posoljenima i ocijeđenima), maslacem, laganim posipom sitnog papra i možda malo svježeg začinskog bilja poput kopra.
Servira se uz čaj.
Kubanski sedvič, Kuba/SAD
Cuban sandwich Foto: Shutterstock
Još jedan za mesojede.
Sendvič natrpan kuhanom šunkom, pečenom svinjetinom, kiselim krastavcima, senfom, švicarskim sirom i maslacem, utisnut između komada pahuljastog kubanskog kruha, jednostavan je, a izdašan.
Po’boy, New Orleans, SAD
Po' boy Foto: Shutterstock
Riječ je o francuskom kruhu prepunom majoneze i prženim kamenicama (ili prženim škampima, ili pečenom govedinom) uz zelenu salatu, rajčicu i kisele krastavce.
Montreal sendvič s dimljenim mesom, Kanada
Montreal smoked meat sandwich Foto: Shutterstock
Ako je ono prethodno bilo za mesojede, što je onda ovo?!
Ovaj ozbiljno naslagan sendvič iz Quebeca napravljen je od dimljenih goveđih prsa u slojevima između kriški svijetlog raženog kruha i prelivenog ljutom žutom senfom.
Kaže se da se najbolja prsa koja se koriste u sendviču namaču i do dva tjedna u salamuri i slanim aromatičnim tvarima poput korijandera, papra u zrnu i češnjaka prije nego što se dime i ručno režu kako bi postala vječna slava sendviča.
Slava mu i hvala, haha.
Spatlo, Južna Afrika
Spatlo Foto: Shutterstock
Napravljen je od četvrtine kruha koja je izdubljena i naslagana do maksimuma – mesom, začinjenim krumpirićima, sirom, slaninom, kobasicom na ruski način i hrpom pikantnog atchar umaka (napravljenog od zelenog manga) te pečenim jajem.
Smørrebrød, Danska
Smørrebrød Foto: Shutterstock
U pitanju su obožavani skandinavski otvoreni sendviči, u prijevodu “kruh s maslacem”.
Raženi je kruh tipična baza, a dodaci uključuju mnoštvo (možda stotine) kombinacija koje variraju od haringe u curryju ili ukiseljene, i sitnih ružičastih škampa, do narezanih kuhanih jaja i pečene govedine na sloju maslaca.
Pan bagnat, Francuska
Pan bagnat, France Foto: Shutterstock
Prerezan na pola (ali ne do kraja), šarke kruha se otvaraju i otkrivaju slojeve sirovog povrća, inćuna, maslina, narezanih tvrdo kuhanih jaja, komadića tune i obilno nanesenog maslinovog ulja, soli i papra.
Chivito, Urugvaj
Chivito Foto: Folder.hr
Riječ je o kombinaciji tanko narezanog odreska (churrasco), šunke, slanine, zelene salate, majoneze i otopljene mozzarelle natrpanih u rolu koja je slična lepinji za hamburger ili ciabatti. Obično se dodaje i pečeno jaje.
Muffaletta, New Orleans, SAD
Muffaletta Foto: Shutterstock
Bolje rečeno, bruttaletta. Pa koliko to čudo može biti?
Napravljena je od okruglih, sezamom prekrivenih štruca sicilijanskog kruha koji je veći od vaše glave. Unutra su slojevi nasjeckanih maslina, đenovske salame, šunke i raznih sireva.
Bánh mì, Vijetnam
Bánh mì Foto: Shutterstock
Klasična verzija je na bazi svinjetine, a u glavnoj je ulozi chả lụa (svinjska rolada na vijetnamski način) s narezanom ukiseljenom mrkvom, ukiseljenim daikonom, listovima cilantra, majonezom i drugim sastojcima.
Mogu se pronaći i varijacije s tofuom i tanko narezanom piletinom s limunskom travom. Okus je hrskav, svjež i pikantan.
Shawarma, Middle East
Shawarma Foto: Shutterstock
Najjednostavnije moguće – tipa kebab, ali ne u tortilji, nego u malo debljem tijestu.
Tramezzino, Italija
Tramezzino Foto: Shutterstock
Pravilni trokutići bijelog kruha s nadjevima koji uključuju masline i tunu, meko kuhana jaja i povrće, ili čak hrskavi pršut s tartufima.
Fricassé, Tunis
Fricassé Foto: Youtube Screenshot
Duboko pržena lepinja izvana, a mješavina tune, krumpira i kuhanog jaja iznutra.
Omiljeni tuniški sendvič često se oživljava narezanim crnim maslinama, konzerviranim limunom i harissom – sveprisutnim ljutim začinom u tom dijelu svijeta, napravljenim od sušenih crvenih čili papričica, češnjaka i začinske mješavine koja obično uključuje sjemenke kima, kumina i korijandera.