Mix

Evo zašto psi tako prokleto slatko naginju glavu

smeđi labrador
smeđi labrador Foto: Folder.hr
Pa ti preslatki dlakavci nagnu glavu i sve im želiš dati na cijelom svijetu, uključujući i svoje srce. Napokon, kažemo s obzirom na to da svi želimo učinkovitije dešifrirati ponašanje naših dlakavih najboljih prijatelja, znanost se odlučila pozabaviti i tom sitnicom. Iako se radi o učestalom ponašanju pasa, do sada nije bilo predmet istraživanja.

U novoj studiji na koju su naišli iz Big Thinka proučavao se odnos između naginjanja glave i učenja pasa nazivima novih igračaka.

smeđi labrador Chihuahua Foto: Folder.hr

Pseća inteligencija

Teško je vjerovati da su chihuahue evoluirale iz vukova. Ili de-evoluirale? A možda se radi i o nekakvim mutantskim štakorima. Koje i dalje volimo.

Ali, uz činjenicu da su im vukovi pretci i da su evoluirali uz ljude tisućljećima, psi su stekli kognitivne sposobnosti koje su koristile partnerstvu među našom i njihovom vrstom.

Osim što stvaraju duboke emocionalne veze s ljudima, psi mogu razumjeti i našu vokalizaciju emocija te svrhu pokazivanja. Uz opsežan trening mogu razumjeti i stotine riječi.

Istraživanje o naginjanju glave

Do sada se nagađalo da psi naginju glavu kako bi mogli bolje čuti, ili vidjeti dalje od njuške.

Zahvaljujući studiji objavljenoj u Animal Cognition imamo novo objašnjenje za tu gestu – ispada da psi naginju glavu kada obrađuju relevantne, značajne informacije.

Istraživanje je promatralo ponašanje 40 pasa podijeljenih u dvije grupe. Jedna grupa bila je dosljedno uspješnija u učenju riječi pa se takve pse nazvalo nadarenima, dok su u drugoj grupi bili psi s prosječnim sposobnostima učenja.

Istraživači su primijetili da samo nekoliko pasa može naučiti nazive igračaka nakon par izlaganja, dok većina, tj. tipični psi ne mogu.

Njihova je hipoteza bila da će, ako je naginjanje glave povezano s obradom smislenih ili relevantnih slušnih podražaja, psi koji uče oznake predmeta češće naginjati glavu nakon što čuju ime igračke nego tipični psi.

Da bi ju potvrdili, svi su psi morali proći tromjesečni program treninga učenja dviju novih riječi. Pritom su istraživači snimali reakcije pasa dok bi im vlasnici naredili da donesu jednu od novih igračaka koja se nalazi među hrpom igračaka na podu druge sobe.

Rezultati istraživanja

Prvo – samo su daroviti psi uspjeli naučiti imena novih igračaka, i pritom su znatno više naginjali glavu od druge grupe pasa dok bi im vlasnici izgovarali imena tih igračaka.

Zbog toga su zaključili da bi razlika među psima mogla biti povezana sa slušanjem riječi i da bi mogla biti znak obraćanja pozornosti. Osim toga, naginjanje glave moglo bi biti povezano i sa stvaranjem poveznice između naziva i slike u psećem mozgu.

Također je pokazano da je svaki pas uvijek naginjao glavu u istom smjeru, neki lijevo, neki desno, ali uvijek u istu stranu, bez obzira na to gdje je pozicioniran njihov vlasnik.

smeđi labrador border collie trči Foto: Folder.hr

S obzirom da su svi psi u istraživanju bili Border Colliji, o inteligenciji među pasminama ne može se govoriti jer bi za to trebalo drugačije i opsežnije istraživanje.

Ali jedno je za sada jasnije – pametniji psi naginju glavu.