Mix

Film katastrofe Moonfall katastrofalno propao. Budžet 140 milijuna dolara, zaradio sitniš

moonfall
moonfall Foto: Youtube Screenshot
Roland Emmerich je majstor katastrofe, ali ovaj put ne onako kako bi on htio. Ili njegovi investitori.

U premijernom vikendu, Moonfall je zaradio svega 10 milijuna dolara iako se očekivalo da će film bez ikakvih problema zauzeti tron. SF spektakl s Halle Berry i Patrickom Wilsonom je prvi Emmerichov film katastrofe još od filma 2012 snimljenog 2009. godine. Kužimo da je ova rečenica zbunjujuća, ali vjerojatno ste gledali taj zanimljivi poluproizvod s Johnom Cusackom pa znate o čemu pričamo.

U Moonfallu se udružuju otpušteni astronaut, službenica NASA-e i bloger/teoretičar zavjere. Oni pokušavaju spasiti svijet kada Mjesec biva izbačen iz uobičajene orbite te prijeti čitavom čovječanstvu. Naravno, nije sve kako se čini na prvu.

Zaplet zvuči zanimljivo i pretjerano, stvarni svijet je u teškim problemima pa bismo pomislili da će ovakav film pomoći publici da vidi i veće katastrofe od ovih koje su nas snašle. Bar smo mi tako prigrlili Greenland s Geraldom Butlerom na početku pandemije. Publika očito ne misli kao i mi, nema tih specijalnih efekata koji će privući publiku u kina ako u pitanju nije Marvel.

Znači li ovo da je filmovima katastrofe odzvonilo? To je nešto što nikako ne bismo htjeli da se dogodi, ali publika glasa svojim novcem.

Za koga je publika onda glasala proteklog vikenda?

Jackass je pobijedio. Bolne spačke i failovi imaju publiku još od ranih 2000-ih kada su se Johnny, Steve O i ekipa samoozljeđivali i međusobno ozljeđivali pred kamerama. Budžet filma Jackass Forever je bio svega 10 milijuna dolara, a samo u premijernom vikendu na sjevernoameričkom tržištu je zaradio 23.5 milijuna dolara.

Moonfall je drugi s 10 milijuna, a na trećem mjestu se još uvijek drži Spider-Man: No Way Home sa 9.6 milijuna dolara u svom osmom tjednu prikazivanja. Filmu treba još samo 11 milijuna dolara kako bi ostavio Avatara iza sebe te tako postao treći najunosniji film na sjevernoameričkom tlu.

Četvrti je Scream s 4.7 milijuna dolara, a na petom je animirani Sing 2 s 4.2 milijuna dolara.

Idući tjedan stiže adaptacija djela Agathe Christie Death on the Nile. Iza filma stoji Kenneth Branagh, a glumi i u filmu legendarnog Herculesa Poirota. Kako će se on nositi sa superjunacima, padom Mjeseca i bolnim grimasama Johnnyja Knoxvillea i ekipe?