Mix

Gotovo svi rade ovu grešku prilikom izvođenja bench pressa. Evo kako ju ispraviti

Festival svjetla u Sarajevu - 4
Festival svjetla u Sarajevu - 4 Foto: Boris Trogrančić
Uđite u bilo koju teretanu na svijetu, bez obzira na njenu veličinu, lokaciju ili osobe koje u njoj treniraju i vidjet ćete da sve imaju jednu zajedničku stvar, bench press. Uz to najčešće pitanje kada nekome kažete da idete u teretanu je: koliko dižeš u benchu? Nije iznenađujuće da je bench press tako popularna vježba. Nakon što svladate osnovni obrazac pokreta, vidjet ćete brz napredak u snazi, kao i povećanje veličine tri glavne mišićne skupine: prsa, prednjeg ramena i tricepsa.

Postoje razne varijacije ove vježbe, od incline bench pressa, decline bench pressa, press sa bučicama, no sve će to biti bezuspješno ukoliko ne izvodite pokrete pravilno. Kako bi naučili pravilnu formu pobrinuo se dr. Joel Seedman.

Joel Seedman, fitness trener s doktoratom iz kineziologije, pokazao je na svom Instagram profilu ispravan raspon pokreta koji bi se trebali poštovati prilikom benchanja. On tvrdi kako je optimalan način izvođenja bench pressa pod kutom od 90 stupnjeva, ali ne tako kako se na prvu može pomisliti. Dr. Seedman tvrdi kako šipku nebi trebali spuštati do prsa, već je spustiti sve dok vam laktovi ne budu pod kutom od 90 stupnjeva.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Joel Seedman (@dr.joelseedman_ahp)


Navodi kako je taj položaj tijela optimalan za snagu, hipertrofiju i ne oštećuje zglobove. Osim ako niste natjecateljski powerlifter najbolje je da šipka ne dodiruje prsa. Pravilo 90 stupnjeva dr. Seedmana vrijedi i za čučanj, deadlift, iskorake i druge potiske. Takvim izvođenjem vježbe optimizirati će te mobilnost jer ograničavanje opsega pokreta na 90 stupnjeva upravo to i potiče, dok izvođenje pokreta iznad 90 stupnjeva ograničava pokretljivost i fleksibilnost jer hipertenzija u tim položajima izaziva kroničnu upalu, a upala je ono što ograničava mobilnost.

Sada znate, sljedeći put kad se upustite u bencharoliju pripazite na ovo pravilo i možda vam bench postane još draži.