Mix

Groundhog Day i još 9 filmova koji točno pokazuju kako se osjećamo – zapeli u vremenu

groundhog day i ostali filmovi s time loopom
groundhog day i ostali filmovi s time loopom Foto: Youtube Screenshots
Znaš u kojoj godini živimo. 2021. godina je stigla, imamo osjećaj da je samo ekstenzija prošle godine i da vrijeme na kalendaru leti, ali svaki dan nam je isti i pokušavamo se iščupati iz loopa različitim strategijama. Trudimo se biti dobro na sve moguće načine. Netko je prigrlio hranu iako ne pridonosi veličini struka, netko je prigrlio vježbanje, netko meditaciju, netko kupke. Rukama i nogama se želimo biti bolje. A ponekad je rješenje samo pustiti. Priznati da je sve ovo weird AF. Da nikad nismo prošli kroz išta slično. Okej je da je svaki dan isti i da nemamo pojma kada će ovo završiti.

Bill Murray zna kako nam je. Njemu su se događale iste stvari svaki dan u filmu Groundhog Day, toliko da je poznavao svaku sitnicu koja će se dogoditi unutar tih 24 sata. Tako se nekad osjećamo. Kao Bill Murray. Najveći car ikad, samo što se mi osjećamo nešto manje carski.

Nije ni čudno da je Groundhog Day postao klasik. Smatramo ga predvodnikom žanra filmova u kojem se stvari neprestano ponavljaju – bez obzira je li u pitanju određeni dan ili samo nekoliko identičnih minuta iz kojih protagonisti pokušavaju pobjeći i razbiti okove zapelog vremena. Volimo takve filmove. Često ih opisujemo kao Groundhog Day kombiniran s još nečim. Eto, toliko je Groundhog Day važan.

Koje još slične, a dovoljno različite filmove možeš pogledati da razbiješ malo ovu ustaljenu svakodnevicu. Evo naših prijedloga.

Groundhog Day

Tip filma: baš kao Groundhog Day

Sve smo rekli, sve znaš, teški klasik. Još uvijek smo zaljubljeni u Andie McDowell.

.

Palm Springs

Tip filma: Groundhog Day + Bridesmaids (ovo smo guglali, nismo se mogli sjeti ničeg)

Prošlogodišnji Huluov hit s Andyjem Sambergom i Cristin Miliotti. Kakav par na ekranu. Zapeli su u loopu, gosti su na vjenčanju, proživljavaju isti dan svaki dan. I svaki dan je vjenčanje. Žele se iščupati iz toga, a mi ih razumijemo. Iako nam je drago da su bili zapeli neko vrijeme, bar smo dobili jedan od zabavnijih filmova prošle godine. I J.K. Simmons je tu, ne smijemo nikad njega zaboraviti spomenuti, gdje god glumio.

.

Boss Level

Tip filma: Groundhog Day + John Wick

Još jedan Huluov film s time loopom. Frank Grillo bi bio najveća svjetska filmska zvijezda da živimo u osamdesetima. Ovako je samo opaka akcijska njuška starog kova koja neprestano snima B-akcijske filmove u 21. stoljeću, a tu i tamo ga vidiš u većim hitovima kao što su Warrior ili kao Crossbonesa u Avengersima. U ovom filmu glumi bivšeg vojnika koji… gle čuda… zapne u vremenu. Proživljava isti dan, opet i opet, a na vratu mu je vojska najčudnijih plaćenih ubojica. Sve ih je poslao Mel Gibson koji ga želi ubiti. Grillo pokušava prižvjeti i raspetljati priču da skuži što mu se događa. Sve je počelo posjetom njegovoj bivšoj ženu-znanstvenici koju glumi Naomi Watts, a koja radi na tajnom projektu nazvanom Osiris. Odlična glumačka postava, jedan od najzabavnijih akcijskih filmova koji smo gledali u posljednjih nekoliko godina. Podsjetio nas je na djetinjstvo. Neće se puno pričati o ovom filmu pored svih blockbustera, a mi smatramo da je to nepravedno.

.

Source Code

Tip filma: Groundhog Day + Inception

Odličan SF triler s Jakeom Gyllenhaalom koji pokušava riješiti misterij terorističke bombe u vlaku. I sve to dok se nalazi u tijelu nekog drugog čovjeka. Ah ti čudni Vladini programi. Gyllenhaal neprestano proživljava posljednjih osam minuta prije nego što bomba eksplodira. Bomba eksplodira. Opet. I opet. Nema neke posebne znanosti u filmu, ali film je napet do zadnjeg trenutka, i evo – dok pišemo o njemu, dobili smo ga želju opet pogledati.

.

The Map of Tiny Perfect Things

Tip filma: Groundhog Day + Fault in Our Stars

Romantična tinejdžerska komedija izašla ove godine. Mark je tinejdžer koji je zapeo u stvarnosti, u jednom jedinom danu. Zna sve što će se dogoditi (kao i protagonisti u svim ovim filmovima) i pokušava navesti slatku djevojku s bazena da se zaljubi u njega. Sve do jednog trenutka kada se pojavi druga djevojka, koja nije bila dio ove ponavljane stvarnosti. Sve je predvidivo osim nje. Naravno da ju pronađe. Stvar s ovakvim filmovima je da ne možemo baš previše toga odati pa ćemo se i ovom prilikom suzdržati. Da, film je nešto što ste vidjeli već sto puta, ali kemija između glavnih glumaca nam je prodala ovaj film. Ponekad je predvidiv, ali dovoljno sladak da će ti biti drago što gledaš.

.

Ako ti išta znači, scenarij je napisao Lev Grossman, scenarist iza hit-serije The Magicians.

Edge of Tomorrow

Tip filma: Groundhog Day + Halo (morali smo gaming hit ubacit, ništa drugo nam nije dovoljno okej)

.

Tom Cruise glumi bojnika Williama Cagea koji mora spasiti zemlju od izvanzemaljaca. Jedan od naslova je bio i Live Die Repeat pa ti je sve više manje jasno. Tom Cruise i Emily Blunt su vrhunski odradili svoj posao, jedino nas još uvijek boli što je glavni grad Hrvatske Ljubljana.

groundhog day i ostali filmovi s time loopom edge of tomorrow Foto: Reddit

ARQ

Tip filma: Groundhog Day + The Purge

Ah! Još malo “SF-a”. Netfliksovskog. Distopijska budućnost je u pitanju, a Robbie Amell (jedan od naših omiljenih geekova) glumi čovjeka čiji izum ARQ uzrokuje vremensku petlju iz koje se pokušava iščupati – svako jutro (ali isto jutro jel) mu tri muškarca provaljuju u sobu. Tko su oni? Zašto to rade? Što s njegovim strojem koji može spasiti svijet? Puno pitanja u ovom SF akcijskom filmu koji je imao malen budžet, ali ga je dobro iskoristio. Nije savršen, ali ga volimo.

.

Happy Death Day

Tip filma: Groundhog Day + Petak 13

Ovaj film iz 2017. godine je crna komedija/slasher. Volimo Blumhouse horor ostvarenja, a ovaj je poseban jer prati studenticu koja je ubijena na svoj rođendan te odjednom počne proživljavati taj dan. Naravno, pokušava pronaći ubojicu i zaustaviti svoju smrt. Simpatično ostvarenje ako želiš horor verziju Groundhog Daya.

.

Run Lola Run

Tip filma: Groundhog Day + šprinterska Lugarnica

Njemački eksperimentalni triler s Frankom Potente koji smo već pomalo zaboravili pa bismo trebali osvježiti sjećanje. Ovaj film je bio uvod u europski film brojnim ljudima koji nisu htjeli gledati europske filmove. Priča prati Lolu (a koga drugog) koja mora doći do 100 tisuća njemačkih maraka u dvadeset minuta kako bi spasila život svog dečka. Svaki put trči i svaki put je nešto drukčije. Ako te zaobišlo, daj šansu. Film je dobio nagradu publike na Sundanceu, a to nije mala stvar.

.

See You Yesterday

Tip filma: Groundhog Day + Povratak u budućnost

Počne kao simpatičan dječji film, završi kao komentar današnjeg svijeta o nasilju. Nadarena mlada dama stvara vremenski stroj kako bi spriječila policajca da joj ubije brata. Putem shvaća posljedice putovanja kroz vrijeme. Film je dostupan na Netflixu, ne traje zauvijek, u jednom trenutku se čak i malo razvodni, ali ga svakako vrijedi spomenuti na ovakvoj listi.

.

Jednostavno volimo ovakve filmove, na ovaj “žanr” smo poprilično slabi – baš kao i na sportske filmove o autsajderima.