Iz prve ruke

Haker otkrio najstrašnije stvari koje je vidio na dark webu! Ovo je sakupio kroz 30 godina iskustva

Haker na intervjuu i pred računalom
Haker na intervjuu i pred računalom Foto: VICEasia/Youtube
Otkrio što je najgore što se tamo događa

Hakeri postoje od kad je kompjutera, a moderni svijet učinio je njihovo zanimanje puno raznovrsnijim. Pojavom Interneta svijet je postao umrežen, a s njegovim razvojem razvila se i njegova mračna strana nazvana dark web.

Iako se većina nas drži podalje dark weba, navodno je 2023. imao preko 2,5 milijuna dnevnih posjetitelja, prenosi nam Prey Project, koji ističe kako će taj broj samo rasti. Neki od ilegalnih digitalnih proizvoda koji se prodaju uključuju kripto račune, internetsko bankarstvo i e-novčanike.

U međuvremenu, čovjek koji zna kako zaobići i najzahtjevnije sigurnosne sustave, sada koristi svoje moći za dobro i otvorio je najstrašnije stvari na koje je ikada naišao.

Sada se naziva bijelim hakerom, skupinom internetskih dobrih Samaritanaca koji tvrde da rade na poboljšanju općeg dobra, vezani su zakonom i često imaju zadatak pronaći slabe točke u sigurnosnom sustavu. Njegova je nova uloga zapravo traženje mana u sustavima koji bi mogle predstavljati ''značajan rizik''.

Haker je za VICE rekao: "Također radim stvari kao što je lov na kriminalce koji ciljaju bolnice ili koji ciljaju tvrtke na koje pazim.".
To je zločin koji se naziva 'ransomware', postupak u kojem zlonamjerni softveru blokira nečiji pristup računalnom sustavu, a podacima se može pristupiti samo pomoću ključa koji je kod hakera.

"Moderni ransomware obično je komad zlonamjernog softvera koji ulazi u vaš sustav, šifrira sve vaše podatke i zatim drži te taoce zahtijevajući da kontaktirate ljude koje njime upravljaju, plaćajući im u nekom obliku valute prije nego što vam daju ključ koji dekriptira vaše podatke.", objasnio je haker.

Govoreći o nekim stvarima kojima je svjedočio, nastavio je: "Gledao sam kako se bolnice šifriraju i ljudi imaju izbor: plaćam dešifriranje podataka ili riskiram živote.".

Nastavio je objašnjavati kako se hakiranje promijenilo tijekom godina: "Kada je počelo, 'ransomware' je naplaćivao stotine dolara, možda i tisuće dolara za pojedinačne mete.'', no danas je riječ o puno većim brojkama.

"Veće isplate o kojima sada govorimo lako se kreću u desecima milijuna. Ovaj zadnji, najnoviji napad, ponudili su 70 milijuna dolara za ključ kampanje, što je ključ koji bi otključao svako računalo šifrirano tijekom tog napada napad. Dakle, ovdje govorimo o igrama s visokim ulozima." rekao je.

Budućnost nam može donijeti puno više ovakvih opasnosti, no što se tiče budućnosti rekao je: "Mislim da se ne moramo previše brinuti da će naš nuklearni arsenal biti preuzet u filmskom stilu i iskorišten protiv nas, ali mislim da se moramo brinuti o velikim utjecajima na financijska tržišta ili potencijalnim utjecajima na stvari poput pogona za proizvodnju električne energije.".