Mix

IGRALI SMO Hades je jedna od najboljih igara u posljednjih par godina

Supergiant games
Supergiant games Foto: Youtube Screenshot / Supergiant Games
Još od kraja 2020. godine znam za igru Hades koja mi je privukla pažnju vrhunskim dizajnom razina i likova te neprestanom akcijom na ekranu. I prije nekoliko dana sam ju odlučio kupiti, trebao mi je odmor od Football Managera.

Da se razumijemo, nisam gejmer. Kada sam prvi put dobio računalo, otkrio sam emulatore starih konzola, ali me više veselilo downloadati igre nego ih igrati i završiti. Čudna biljka taj ja. Glazba, filmovi i serije su me uvijek bili dijelovi pop-kulture koji su me više kačili. Uz iznimku sportskih igara i Football Managera koji je, i sam priznam, .xls tablica s grafičkim sučeljem.

I evo, otkrio sam Hades. Moj život je Hades posljednjih nekoliko dana.

Iz dosade sam proskrolao Steamom i otkrio sam kako je Hades snižen za 40 posto pa sam ga kupio za svega 12.50 eura. Tek kad sam počeo igrati sam skužio koliko sam ih opljačkao. Cijela ova igra za 12 eura??? Ovo divno ispolirano čudo s vrhunskom glazbom, dobrom pričom, razrađenim likovima i hrpom akcije? ZA 12 EURA?! Malo je reći da sam zadovoljan dealom.

A što je uopće taj Hades?

Moja uloga je ona Princa podzemlja, sina boga Hada koji ima neodoljivu želju i potrebu pobjeći iz podzemlja. Putem mi pomažu Zeus, Atena, Ares i ostala grčka božanstva. Ostavljaju mi power-upove, djeliće svoje moći kako bih i sam postao jači te izašao na kraj s hordama neprijatelja. I nije lako. Prvi put kad sam uključio igru sam se brinuo “pa gdje ću napuniti zdravlje”, znao sam da ću umrijeti skoro. Nigdje nije bilo oznake za broj života. Nisam puno istraživao o igri ranije. Očito.

Umro sam. Vrlo brzo. I ni više ni manje, samo sam se pojavio u odajama svog oca Hada koji je pokušavao riješiti birokraciju vezanu za vođenje podzemlja. Brzo sam se vratio u akciju, jednako tako brzo sam i umro. I evo me opet u očevim odajama. Znači tako! Ovo je igra s puno umiranja.

Ali ne bilo kakvom umiranja. Kad umrem, znam sve što sam saznao tijekom posljednjeg runa. Ostaje mi sve što sam pokupio – osim novčića. Svakim novim pokušajem sam jači. Upoznajem neprijatelje. Znam što ih najviše boli. I svaki put u odajama vidim svoje stare prijatelje – Hypnosa, Nyx, čak i Ahileja koji ima neki čudan dogovor s mojim ocem, ali još nisam saznao kakav.

I tako Hades postane igra u kojoj želiš dogurati što dalje, ali i nije prevelika drama ako umreš jer znaš da ćeš vidjeti stare prijatelelje, napucati se power-upovima i možda otključati pokoje novo mitsko oružje. Oružja su posebna jer možeš igrati na različite načine – mačem možeš udarati po demonima iz blizine, a postoje i oružja koja će ti osigurati veći doseg pa ih možeš bockati sa sigurne udaljenosti.

Razgovori s bogovima i ostalim likovima su vrhunski napisani, a čak su i popraćeni audio zapisima – što nisu morali napraviti, ali to je Supergiant Games studio, njušketine iza Bastiona, igre koja je također imala zanimljiv odnos s pripovjedačem.

Hades je self-care

Kažu da Tetris usporava starenje moždanih stanica te da olakšava problematična stanja kao što su tjeskoba jer ti okupiraju mozak. A tek Hades? Nema tu prevelike logike za moždane stanice, ali je teško misliti na išta drugo dok si okružen hrpom demona koji te žele proždrijeti.

Zahtjevi igre nisu strašni, pokreće ga moj osobni Asus Zenbook s AMD Ryzen peticom, integriranom grafičkom i 8 GB RAM-a od kojih je samo 6 dostupno sustavu jer 2 koristi integrirana grafička. Počeo sam s mišem i tipkovnicom, ali sam brzo skužio da želim skinuti prašinu s kopije PS2 kontrolera koji sam kupio za 60 kuna prije nekoliko godina. I da, htio sam igru spojiti na TV od 150 centimetara ispred kojeg sam odlučio dovući fotelju. Self-care na jedan drukčiji način.

Publika presretna

Naravno da sam odmah posegnuo i za Youtubeom da vidim video-recenzije, svatko je bio oduševljen ovom igrom, a tek kasnije sam skužio da je velik broj medija proglasio ovu igru igrom godine. Tek sam nekoliko sati unutra, ali vidim kako ova igra može progutati 100+ sati. Komentari na Youtubeu se slažu s mojim viđenjem. Ono što je dalo dodatan sloj ovoj igri je bio komentar grčkog gejmera koji se zahvalio studiju na predivnom tretmanu grčke mitologije i kulture. Koliko to često čujete?

Igra u kojoj jako želiš pobijediti, ali te zanima i što je s druge strane “smrti”? Hades je napravio nešto stvarno teško ponovljivo – ideju umiranja u igri je okrenuo na glavu. I evo i mene. Kao svaki pravi ratnik – ne bojim se smrti.

Igra je dostupna za PC na Steamu po sniženoj cijeni do 26. rujna, ali možeš ju pronaći i za Nintendo Switch, Xbox te PlayStation. Nema razloga da ne zaigraš odmah. Osim ako kao ja – radiš u ovom trenutku. *Kad će taj kraj smjene?*