Mix

Ima li istine u onoj “Što trijezan misli, pijan govori”? Možeš mislit

Muškarci nazdravljaju pivom
Muškarci nazdravljaju pivom Foto: Folder.hr
Je li pijano ponašanje odraz našeg stvarnog karaktera?

Big Think razjašnjava još jedan mit.

Ideja iza tvrdnje “što pijan govori, trijezan misli”

Kada smo pijani, naše kočnice popuštaju i usudimo se verbalizirati misli koje bismo inače sakrivali možda i od samih sebe. Upravo taj čin verbalizacije, kao, osvjetljava naš pravi karakter.

Zato konzumacija alkohola iz nas može izvući naše neviđene verzije. To nas ostavlja s pitanjem – koja je verzija stvarnija, ova koju nosimo svaki dan ili ona koja se oslobodi nakon par čašica?

Različite čaše s alkoholom

Neuroznanost kaže: Ne, pijane riječi nisu trijezne misli

U novoj studiju istraživača sa Sveučilišta Missouri promatralo se kako kozumacija alkohola utječe na našu osobnost.

Znanstvenici su došli do sljedećeg zaključka:

Naša uvjerenost u to da intoksikacija uzrokuje promjenu osobnosti vjerojatnije je rezultat istaknutih, društveno proliferiranih primjera, kao što su npr. kulturalni stereotipi nastali iz filmova poput The Hangover.

Znanost i pravo nalažu kako pijane osobe ne mogu dati informirani pristanak. Zašto? Način na koji alkohol utječe na naš mozak kompliciran je i znanost ima samo mali uvid u njegovo razumijevanje.

Ono na što se možemo osloniti je znanje da alkohol utječe na hipokampus, tj. naš centar za pamćenje, zbog čega imamo rupe u pamćenju idući dan. A možda nisu ni rupe u pitanju, nekada nam nedostaje veliki dio filma.

Osim toga, utječe i na motorni korteks koji regulira naše pokrete. A zahvaća i prefrontalni korteks koji je zadužen za rasuđivanje i prosudbu… i većinu stvari koje nas karakteriziraju kao homo sapiense.

Pijanstvo nije pasivan proces

Stvar nije toliko jednostavna kao, okej, popuste nam kočnice i sad sve sputane želje odjednom izlete van.

Radi se o aktivnom kemijskom procesu koji se uklapa u definicije “stimulansa” i “depresiva”. On mijenja gotovo svaki dio našega mozga. A s obzirom na to da je naš mozak jedinstvena stvar koja nas čini baš nama – promjenom njega, mijenjamo se i mi sami.

Muškarac i žena na podu

Zaključak

Radi se o kompliciranoj drogi s nizom pozitivnih i negativnih efekata – čini nas sretnima, glasnima, ošamućenima, društvenima – ali nas ne čini iskrenijima nego što inače jesmo.