Tko bi rekao?

Ispred kuće im se otvorila zemlja, nisu ni slutili što će sve pronaći u dubini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvo su se šokirali kad im se ispred kuće otvorila jama, a ono što je otkriveno u dubinama ukazuje da ih je netko dobro proveslao.

Prvo su se šokirali kad im se ispred kuće otvorila jama, a ono što je otkriveno u dubinama ukazuje da ih je netko dobro proveslao.

Desetak domova iz mjesta Black Hawk u Južnoj Dakoti (SAD) evakuirano je nakon što se ispred jedne kuće otvorila zemlja. Iako je rupa sama po sebi izazvala iznenađenje stanovnika, još veće iznenađenje uslijedilo je kad su speleolozi zavirili u jamu i otkrili da je cijelo susjedstvo izgrađeno na napuštenom rudniku gipsa.

Rudnike je dug barem 600 i širok 45 metara te se prostire ispod 12 domova u susjedstvu pa nikome nije jasno kako je uopće dopuštena gradnja na tako nestabilnim temeljima. ''Prava veličina rudnika još se istražuje jer su mnogi prolazi urušeni, poplavljeni ili preopasni za istraživanje'', kazali su speleolozi.

Stanovnici su zbog toga odlučili tužiti okrug koji je dopustio prodaju i gradnju na pogođenim zemljištima, a u tužbu se do sada uključilo 119 vlasnika koji tuže kompanije i agente koji su im prodale nekretnine te odvjetnike prijašnjih vlasnika, a tužba za sada potražuje iznos od oko 75 milijuna dolara.

Osim rudnika, speleolozi su otkrili zanimljive predmete koji otkrivaju da se slično urušavanje tla vjerojatno dogodilo i prije nekoliko desetljeća, a neke od fascinantnih prizora koje su zabilježili kamerama i podijelili na društvenim mrežama možete pogledati u galeriji.