Nije prvi put

More izbacilo misteriozno dlakavo čudovište na istočnoj obali Rusije

More izbacilo leš misteriozne nemani na istočnoj obali Rusije (Foto: English Russia)
More izbacilo leš misteriozne nemani na istočnoj obali Rusije (Foto: English Russia) Foto: English Russia
Na istočnoj obali Rusije more je izbacilo ogromnu lešinu nepoznatog podrijetla koja je zbunila čak i lokalce koji su naviknuti da more izbacuje raznollik sadržaj.

The Siberian Times donosi detalje sa samog nalazišta čudovišta velikog osam metara i teškog otprilike 4 tone.

More ga je izbacilo na obalu Beringovog mora na Pacifičkoj strani poluotoka Kamčatka. Navodno je tri puta veće od čovjeka i ima izrazito neugodan miris zbog visokog stanja raspada. Zbunilo je sve lokalce koji su navikli da more izbacuje raznolike stvari, no nikada do sad nisu vidjeli nešto slično.

Boje je prljave krede, izgleda da ima dugačak rep i ticala no nikako mu se ne mogu odrediti glava i oči jer se nalazi na tamnom vulkanskom pijesku.

Svjedokinja Svetlana Dyadenko objavila je gje je pronađeno i istaknula kako je najčudnija karakteristika čudovišta njegova cjevasta dlaka. Upitala je: "Može li biti neko drevno stvorenje? Želim da znanstvenici mogu pregledati ovu zagonetku koju je taj ocean bacio na nas."

Prvi komentari koji su pogađali podrijetlo čudovišta predlagali su da je to možda mamutovo krzno koje je doplivalo nakon otapanja ledenjaka zbog toplog ljeta. No Dyadenko misli da izgleda više kao dlakava hobodnica. Lokalci koji su ga pokušali podignuti nisu mogli jer je djelomično pokriveno pijeskom i jako teško, to će trebati učiniti bager.

Brzo su stigli komentari kako krzno na čudovištu izgleda normalno, no Dyadenko koja ga je vidjela uživo tvrdi da izgleda poput krzna, ali je cjevno, kao da se niz sitnih cijevi spušta niz truplo. Istaknula je da je pretražila google no nije mogla naći zapis o ičemu sličnom.

Svjedoci su predložili da je to možda truplo Globstera. Na što je Daydenko odgovorila da nakon googlanja nije naišla na iskaze ljudi koji su vidjeli jastoge s repovima.

Što su zapravo globsteri?

Pojam globster prvi je put nastao 1962. godine kako bi opisivao tajanstvenu Tasmanijsku lešinu za koju se kaže da nema "vidljivih očiju, bez definirane glave i bez vidljive strukture kostiju".
Globsteri u početku mogu nalikovati golemoj hobotnici dok drugi mogu imati neke kosti, ticalice ili peraje - ili čak oči, kažu stručnjaci.

No međutim oni nisu obično dlakavi kao što je ovaj. Znanstvenici su predložili da su globsteri proglašeni trupovima velikih morskih bića, poput kitova ili morskih pasa.

Moglo bi biti nakupina tkiva ili mast kita oslobođena od propadanja trupla. Ipak, kosa ili krzno na ovom Kamchatka čudovištu ne uklapaju se u ovaj opis.

No, marinski biolog Kamchatke Sergej Kornev danas je djelomično potvrdio teoriju globstera. Smatra da je čudovište dio mrtvog sisavca koji propada: "Pod utjecajem mora, vremena i raznih životinja, od najmanjih do najvećih, kit često uzima bizarne oblike. Ovo je samo dio kita, a ne jedan cijeli."

Ne pojavljuje se prvi put, a još nije otkriveno što je zapravo?!

BBC News u videu objavljenom o čudovištu također navodi da je to vjerojatno Globster, ali i da nije prvi put da se ista ili slična lešina pojavila. Pojavljuju se već godinama.

Nakon kratkog internet pretraživanja nailazimo na više članaka od čega su dva objavljena od BBC-a kroz proteklih dvadeset godina.

Prošle godine u drugom mjesecu čudovište istog izgleda je isprano na otoku Dinagat na Filipinima, veliko šest metara, no to je dužina bez repa pa se pretpostavlja da je puno veće. Svi stručnjci pretpostavljaju da su to ostaci kita ili morske krave, a pojavu dlaka objašnjavaju razlaganjem mišićnog tkiva koje zadobije oblik vlakana. Nikakvi testovi nisu obavljani, niti su rezultati objavljeni.

Slučaj 2003. godine kada je na Člieansku obalu isprano čudovište od dvanaest metara, plažu Los Muermos. Elsa Cabrera, morska biologijnja i ravnateljica Centra za očuvanje kitova u glavnom gradu Santiagu dala je uzorak DNA profesoru Sveučilišta Južne Floride Skipu Pierceu. Rezultate je objavio Science Daily, ustvrdilo se da se radi ostatku kita u visokom stupnju razgradnje.

Usporedba slika iz slučaja 2003. godine i prošle godine ukazuje na veliku razliku u izgledu čudovišta.