Mix

Istraživanje pokazalo da novac ipak može kupiti sreću

Sreća je u malim stvarima
Sreća je u malim stvarima Foto: Folder.hr
Može li novac zaista može kupiti sreću? E o tom se raspravlja i u svijetu psihologije. Iako su mnogi stručnjaci tvrdili da novac ne može kupiti sreću, posljednja istraživanja pokazuju da novac zapravo može utjecati na naše osjećaje sreće.

Nedavna studija objavljena u časopisu Nature Human Behavior sugerira da postoji veza između prihoda i sreće, a da veći prihodi dovode do veće sreće. Istraživanje je provedeno na 33 tisuće odraslih osoba u Sjedinjenim Američkim Državama, a zaključak je da veći prihodi i bogatstvo dovode do povećanja osjećaja sreće i zadovoljstva životom.

Drugo istraživanje, koje je provelo Sveučilište u Cambridgeu, pokazalo je da novac može kupiti sreću ako se troši na prave stvari. Istraživači su otkrili da su ljudi sretniji kada troše novac na stvari poput putovanja, kulturnih događaja, dobrotvornog rada i doživljaja, umjesto na materijalne stvari poput automobila ili nakita.

Ovo istraživanje sugerira da novac sam po sebi neće nužno kupiti sreću, ali način na koji ga trošimo ima veliku ulogu u tome. Ulaganje u iskustva i odnose s drugim ljudima može dovesti do povećanja osjećaja sreće i zadovoljstva životom.

Međutim, postoji i druga strana priče. Nekoliko drugih studija sugerira da novac može dovesti do gubitka osjećaja sreće ako se osoba fokusira previše na stjecanje bogatstva i materijalnih dobara. Ako je osoba neprestano fokusirana na stjecanje više novca i stvari, to može dovesti do gubitka osjećaja sreće i zadovoljstva životom.

U konačnici, sreća je vrlo individualna stvar, a novac može igrati različitu ulogu u životima različitih ljudi. Važno je pronaći ravnotežu koja će nam pomoći da postignemo zadovoljstvo.

Ništa Mercedes, ali Bali – here we come.