Mix

Istraživanje pokazalo: I šefovi se boje da će ih umjetna inteligencija zamijeniti

Umjetna inteligencija
Umjetna inteligencija Foto: Canca
Razvoj umjetne inteligencije unosi strah u živote mnogih zaposlenih, ali procesa automatizacije poslova ne boje se samo zaposlenici.

Rezultati ankete, provedene na uzorku od 1600 američkih radnika (uključujući 800 rukovoditelja i izvršnih direktora, kao i 800 radnika na ostalim pozicijama), pokazuju da gotovo polovica izvršnih direktora smatra kako bi ih umjetna inteligencija mogla zamijeniti, tj. uspješno obaviti većinu njihovih poslovnih obveza.

Začuđujuće je da se ostali radnici u manjoj mjeri osjećaju ugroženo te ne smatraju da bi umjetna inteligencija mogla zamijeniti njihov rad, prenosi cnbc.com.

Iako njih samo 20% njih vjeruje da umjetna inteligencija može zamijeniti “većinu” ili “sve” njihove poslove, oni na višim pozicijama napomenuli su kako već pokušavaju pronaći radnike koji vladaju vještinama raznih programa umjetne inteligencije.

Bez obzira na to što je većina poslodavaca u potrazi za radnicima koji koriste ovakve programe kako bi si olakšali posao i povećali produktivnost, 87% ih je izjavilo kako trenutno ne mogu pronaći takve zaposlenike.

Većina poslodavaca, izvršnih direktora i rukovoditelja smatra da su poslovi radnika u ozbiljnoj opasnosti te da 49% vještina koje posjeduje njihova radna snaga neće biti relevantne do 2025., a 47% njihovih radnika nije spremno za budućnost posla.