Iako mnogi mrze pjenasto pivo, novo istraživanje pokazuje da je baš pjena onaj dio piva koji ima najviše arome i zbog kojega vam je ono najdraže osvježavajuće piće.
Rezultati istraživanja, objavljenog u Journal of the American Society of Brewing Chemists, pokazuju da pjena pivo čini dvostruko aromatičnim, što ga čini ukusnijim, prenosi nypost.com.
Autori studije objasnili su i zašto je tako.
Mjehurići, od kojih je sačinjena pjena, sadrže spojeve okusa i kada mjehurić pukne, okus se oslobađa u zrak te ravno u nos osobe koja ga pije, što pojačava okus.
Istraživanje su proveli na dvije različite marke pive kupljene na lokalnom japanskom tržištu.
Aromu su mjerili prije i nakon što se pivo zapjenilo koristeći ultrazvučne valove koji oponašaju ponašanje piva kada se natoči u čašu. To im je omogućilo mjerenje mirisa piva bez pjene i pjenastog piva.
„Kremasta pjena pruža jedinstveni osjećaj u ustima kada pijemo pivo te je jedna od elemenata koje pivo čini ukusnim”, napisali su.