Kako su mnogi vegetarijanci protiv okrutnosti prema životinjama i iz etičkih razloga ne jedu meso, možemo pretpostavit kako bi oni podržali proizvodnju i uporabu laboratorijski uzgojenog mesa. Uostalom ono nije ništa više meso od sojine (ili graškogradove) pljeskavice koju možete kupiti u gotovo svakom dućanu. No, ovdje postoji jedan problem.
Naime, Wired piše kako je za uzgajanje mesa u laboratoriju potrebno prikupljanje stanica određene životinje čije meso se želi uzgojiti i tu nastaje problem. Na temelju tih stanica znanstvenici multipliciranjem stvaraju mišićno tkivo koje čini meso koje jedemo.
Stručnjaci tvrde kako je riječ o stvarnom mesu te je jedina razlika u tome što ono nikada nije bilo dio živog organizma iako su živi organizmi potrebni kako bi se ono napravilo. Postoji li problem? Postoji. Čak i kada bi svi hipotetski prešli na konzumaciju laboratorijski uzgojenog mesa, problem je što bi i dalje bi bile potrebne farme životinja od kojih bi se uzimale stanice za daljnju proizvodnju i multipliciranje.
Biokemijski stručnjaci ipak tvrde kako je uzgojeno meso iz laboratorija vegansko jer se izrađuje prikupljanjem stanica na potpuno human način te se time ne nanosi bol životinjama.
Tako bi uskoro na obiteljskom nedjeljnom ručku mogli poslužiti laboratorijski juneći odrezak, krumpir iz Argentine i kruh sa brašnom od kukaca.