Mix

Jeste li čuli za Breathwork? Disanjem možete vježbati, ako to ispravno radite

neonski znak na kojem piše and breathe postavljen u prirodi
neonski znak na kojem piše and breathe postavljen u prirodi Foto: unsplash.com
Disanje je jedna od onih svakodnevnih radnji, poput hodanja, o kojima vjerojatno nikada niste previše razmišljali. Ne trebate svjesno udahnuti i izdahnuti, vaše tijelo to samo radi, no kada kontrolirate dah, možete otključati niz pogodnosti.

Disanje može biti izvrsna i relativno jednostavna vježba za smirenje i život bez stresa, prenosi nam WebMD. U nastavku ćete pronaći kratak pregled discipline u cjelini, neke ključne prednosti disanja i neke uobičajene tehnike koje možete primijeniti u vlastitom režimu.

neonski znak na kojem piše and breathe postavljen u prirodi žena u pustinji sjedi na pješčanoj dini i meditira Foto: unsplash.com

Što je Breathwork?

Breathwork se odnosi na različite tehnike koje se fokusiraju na namjerno, kontrolirano disanje u svrhu boljeg fizičkog, mentalnog i emocionalnog zdravlja. Vježbe disanja dolaze u rasponu od jednostavnog svjesnog disanja do reguliranja glasnoće, ritma i intenziteta daha kroz postavljene upute.

Koje su prednosti Breathworka?

Jeste li ikada primijetili kao da vam je, u trenucima tjeskobe, disanje ubrzano i isprekidano? Takve situacije mogu ograničiti količinu udahnutog kisika, izazivajući paniku. Odvajanjem vremena za usporavanje disanja i kontroliranje udisaja i izdaha, možete povećati razinu kisika u krvotoku i poručiti svom tijelu da je sigurno opustiti se. Također može usporiti um u stresnim situacijama, omogućujući vam da se lakše i bolje fokusirate. Neke od pogodnosti dostupne su i u nestresnim situacijama, uz par jednostavnih vježba.

Uobičajene vježbe Breathworka

Duboko trbušno disanje

Počnite s dubokim udahom, ispunite trbuh zrakom, dok vam se prsa podižu, a trbuh postaje angažiran, tako pomažete stimulirati živac vagus. Taj je živac tjelesna superautocesta koja povezuje mozak i abdomen, a stimulacija pomaže povećati serotonin, prirodnu kemikaliju koja potiče opuštanje.

4-7-8 Dah

Ova tehnika koristi brojanje kako bi vam pomogla da se usredotočite na disanje i umirite um. Kao što ime sugerira, trebali biste udahnuti dok ne nabrojite do četiri, zadržati zrak dok ne nabrojite do sedam brojanja te na kraju izdahnuti dok ne nabrojite do osam. Duži izdah osmišljen je kako bi pomogao vašem tijelu da izbaci sav stres i lošu energiju, ostavljajući vas obnovljenima i osvježenima.

Trodijelni dah

Ova tehnika ​​sporog disanja omogućuje vam da se uzemljili u trenutku. Duboko udahnite, usredotočite se na zrak koji putuje prvo kroz grlo, zatim u prsa i na kraju u trbuh. Zatim zadržite taj svjesni fokus dok zrak izlazi iz vašeg tijela iz trbuha, kroz prsa do grla i kroz usta.

Dah iz mijeha

Ova tehnika vam može pomoći da povratite energiju kada se osjećate iscrpljeno. Za početak podignite ruke do visine ramena, a šake lagano stisnite. Zatim posegnite ravno prema stropu s malo intenziteta, udišući pritom kroz nosnice. Zatim brzo spustite ruke u početni položaj dok izdišete kroz nosnice. Nastavite ponavljati ovaj brzi režim sve dok osjećate potrebu za razbuđivanjem.

Holotropno disanje

Holotropno disanje jedna je od naprednijih tehnika disanja. Kao takva, ova metoda disanja zahtijeva vodstvo iskusnog instruktora. U biti, neprestano udišete i izdišete bez pauze između, preplavljujući krv hrpom kisika. Ovaj protok kisika u krvotok može pomoći u obnovi stanica iznutra, ostavljajući vam svježi osjećaj energije i ugode.