Mix

Kad se pogubiš pa trebaš konzultirati internete: Kako je zapravo završio originalni Dragon Ball?

Dragon Ball
Dragon Ball Foto: Youtube Screenshot
Ako je nešto u Lijepoj Našoj poznato od animea osim Pokemona onda je to definitivno Zmajeva kugla. Doduše, pretpostavljamo da bi nabrajajući poznate anime serije Hrvatima nakon džepnih čudovišta iskočio naziv digitalnih čudovišta, ali realno Digimon je oduvijek bio samo slaba kopija koju i mi vrlo često odbijamo.

Mi danas govorimo o pravom drugoplasiranom izboru obožavatelja – Dragon Ball. Nedavno smo se prisjetili Dragon Balla jer je glazbeni kompozitor Shunsuke Kikuchi umro, a i danas znamo nekad pustiti soundtrack kad nam treba fokus.

Čemu ovaj članak? Shvatili smo da se Toriyamini radovi mogu vrlo lako pomiješati jer ima jako puno serija koji se bave magičnim kuglama i Son Gokuom, a nedavno smo bili dio rasprave u kojoj se nismo mogli dogovoriti kada originalni Dragon Ball zapravo završava i kako. Predavno smo to sve gledali prvo na njemačkim kanalima bez titlova, a onda i na Novoj TV.

Tu su već spomenuti Dragon Ball, Dragon Ball Z, Dragon Ball GT, reboot Dragon Ball Z Kai te posljednji Dragon Ball Super odnosno pet različitih serija sa sveukupno 800+ epizoda.

Zanimalo nas je kako je originalna Zmajeva kugla završila. Prije, nego što kreće čitava Dragon Ball Z odnosno Dragon Ball Z Kai priča.

U toj prvotnoj anime seriji imamo 153 epizoda te je originalno izlazila u Japanu od 1986. do 1989., a mi smo ju gledali dosta kasnije… U njoj se cijela priča vrti isključivo oko Son Gokua za kojeg tada nismo znali što je ni zašto ima majmunov rep. Pratimo njegovo odrastanje te borbu protiv raznih neprijatelja koji žele uništiti svijet (logično).

Gokuov cilj je postati najjači ikada. A što drugo. Jedna bitna okosnica mange i animea je bilo svjetsko natjecanje borilačkih vještina. Na njegovom 21. izdanju Goku ima 12 godina i natječe se po prvi put. Zadnji turnir u prvotnoj seriji je bio 23. te je tada Goku bio kao “odrasliji”, što je sve ikad iznenadilo.

Ljudi zaboravljaju na pubertet, da je on općenito bio jedna sasvim druga vrsta i da je trenirao kod “Boga” i njegovog pomoćnika kojeg bi iz današnje perspektive opisali kao politički nekorektnog blackface lika koji se zvao Mr. Popo. Serija je završila tako da je Goku pobijedio Jr. Piccoloa u finalu turnira, čime je napokon postao najjači borac na Zemlji. Odlučio je ne ubiti protivnika koji je htio uništiti čitav svijet kako bi imao s nekim trenirati, ne znajući da će postati super frendači usput. Goku je bio i prisiljen oženiti se s Chi-Chi jer ona nije htjela čuti “ne”. Iz današnje perspektive ni to nije najkorektnije s obzirom na to da je ona bila spremna i na nasilje…

Oh, kako li se vremena mijenjaju.

Ako želiš podcast zašto je Dragon Ball bolji od Dragon Ball Z-ja, provjeri video ispod.