Mix

Kada i zašto su panirani pileći medaljoni postali dinosauri?

Dino Nuggets
Dino Nuggets Foto: Youtube Screenshot / Shutterstock
Moramo ovo odmah riješiti – u naslovu su medaljoni, ali zvat ćemo ih nuggetsi. I gotovo.

U rubrici random nuggeti znanja…

U McDonaldsu i njegovim kopijama (sorry, kopije!) ćeš pronaći pileće nuggetse nejasnih i nasumičnih oblika. Ali ako u trgovačkom centru zaviriš u škrinju sa smrznutim prehrambenim proizvodima, gotovo je sigurno da ćeš tamo naći panirane dinosaure – bez obzira u kojoj se državi nalaziš. Mi smo odrastali u devedesetima u Hrvatskoj i ne sjećamo se da smo imali prilike uživati u “dinićima”, ali već godinama su sveprisutni u našim trgovinama. Prema neslužbenim izvorima osobe koja živi za ovu deliciju – u našim trgovinama su od 2006. godine. Osobno smo se smatrali prezrelima kako bismo jeli te dinosaure – ali onda je udarila pandemija, a mi smo otkrili air fryer.

Ne možemo ne primijetiti ovaj omiljeni obrok velikog broja djece. Roditelji ih nerijetko kupuju kako bi svoje izbirljive mališane motivirali da počiste tanjur. I pojavi se ta misao – zašto baš dinosauri, tko je to odlučio i kada.

Idesh magazin – samo važna pitanja.

I važni odgovori.

Prije svega – evo jedan grafički video kako se pripremaju nuggetsi.

Panirani pileći nuggetsi su inače bezlična masa, ali su “izumitelji” iz Perdue Chicken’s Innovation Centera patentirali nugget u obliku dinosaura 1991. godine. Isprobavali su različite oblike – od zvjezdica do lopti za američki nogomet, ali jedino su se dinosauri zadržali do danas i postali jednako uobičajeni kao aluminijska folija ili maslinovo ulje.

Zašto su dino-nuggetsi uskrsnuli i postali megapopularni?

Za sve je kriv Steven Spielberg. Na neki način. Već 1988. godine je izašao animirani film Dona Blutha The Land Before Time čiji su producenti bili George Lucas i Steven Spielberg. Taj animirani film je obilježio djetinjstva velikog broja Amerikanaca, ali nezamislivo se dogodilo 1993. godine. Steven Spielberg je uspio staviti dinosaure na veliko platno.

Jurassic Park je osvojio čitav svijet. Te godine smo kao vrsta ponovno postali fascinirani dinosaurima. Je li slučajnost da je Ross iz Prijatelja paleontolog, a prva sezona Prijatelja je izašla 1994. godine, samo godinu dana nakon Jurassic Parka? Svi su mu se u seriji rugali, ali dinosauri su postali hit. Unijeli su i raznovrsnost u imaginarne svjetove djece pa uz automobile, superjunake i svemir smo dobili i “dinosaur-opciju”. Očito i najvažnije – na tanjurima mališana diljem svijeta se nalaze hrskavi tiranosauri, stegosauri i brontosauri. Ako su i na tvom tanjuru, to je sasvim u redu. Dobar tek.