Ovako do sretne i uspješne karijere

Kako pronaći posao koji vas čini sretnima? Ovi bi koraci mogli u tome pomoći

Uredska oprema i nasmijano lice
Uredska oprema i nasmijano lice Foto: Canva
Nekoliko savjeta kako pronaći idealno radno mjesto

Sreća je nešto što svi želimo i čemu težimo u svojim životima. Sreću zaslužujemo i na svom poslu, ali nažalost danas je možda nedostižnija nego ikada prije.
Usred brojnih poteškoća, moguće je pronaći posao koji vas čini sretnim i imati kolege koje cijenite te organizaciju u kojoj se zapravo želite pojaviti (bilo osobno ili virtualno).

Možete potražiti i procijeniti koje će vam prilike donijeti najviše radosti, a postoji mnogo varijabli koje čine razliku. Ovo su neke od stvari koje su na portalu Forbes istaknuli kao bitne i da na njih treba obratiti pozornost.
\\folder\vezani_članak Umjetna inteligencija i vještine Ovu vještinu treba njegovati i graditi Milijunaš otkriva koja vještinu treba razviti u eri umjetne inteligencije, a to nije programiranje
Kultura radnog mjesta
Jedna od prvih stvari koje morate uzeti u obzir kada tražite sreću na poslu je kultura organizacije. Kultura svakog radnog mjesta je malo drugačija, a podudaranje s onime što je vama bitno je ključno.
Vaša idealna kultura bit će drugačija od onog što drugi smatraju idealnim, stoga obratite pozornost na to osjećate li se usklađeni s onim što organizacija cijeni i kako obavlja svoj posao.

Na primjer, kultura organizacije može biti naporna i tjerati prema izvrsnosti u svemu. Organizacija može biti promišljena i analitična u svom pristupu. Može uključiti preuzimanje rizika, kreativnost, inovativnost i neuobičajeno razmišljanje. Kultura može biti stroža ili slobodnija.

Bilo koja od ovih kultura može vam odgovarati, ovisno o vašim preferencijama i prioritetima. Samo budite sigurni da znate u što se upuštate i da se osjećate usklađeno s ljudima i organizacijom.

Potražite svoje ljude
Osjećaj povezanosti s kolegama jedan je od primarnih čimbenika koji pokreću sreću na poslu. Ne morate biti najbolji prijatelji sa svojim kolegama i ne morate se uvijek slagati, na kraju krajeva, nesuglasice su prirodne, a kritike mogu biti konstruktivne.
Međusobno poštovanje između kolega zauzvrat pruža osjećaj poštovanja, a to može biti značajno za vaše zadovoljstvo.
\\folder\vezani_članak Razgovor za posao Ovo svakako treba upitati poslodavca Najvažnije pitanje koje treba postaviti na razgovoru za posao, smatra stručnjak za zapošljavanje
Dok procjenjujete svoju sljedeću poziciju, upoznajte članove tima i postavljajte pitanja o tome kako rade, kako komuniciraju i što cijene u timu i organizaciji. To će vam dati važne naznake o ljudima i ponašanju koje možete očekivati.

Potražite prilike za rast
Još jedan način da pronađete sreću na poslu je da tražite poslove koji su vam izazovni, a omogućuju vam rast u budućnosti.
Kada tražite svoju sljedeću poziciju, dajte prioritet ulogama u kojima postoje problemi za rješavanje ili inovacije za daljnji razvoj.

Osobito razmislite o poslovima u koje možete unijeti vlastiti osjećaj znatiželje i kreativnosti u način na koji se posao obavlja i izraziti svoju individualnost u ulozi.

Potražite vodstvo
Dodatni faktor vaše sreće su vođe koje vas okružuju. Svi želimo biti nadahnuti i motivirani da se uključimo u smjer u kojem organizacija ide. Potražite vođe koji daju energiju i koji daju energiju drugima.
Dok razmišljate o svojoj sljedećoj ulozi, procijenite voditelja zapošljavanja i je li on netko s kim se povezujete.
\\folder\vezani_članak Muškarac na razgovoru za posao Ovako treba odgovoriti Stručnjak otkriva kako odgovoriti na “najgore pitanje“ na razgovoru za posao! Ovo pitanje zbunjuje većinu ljudi
Potražite nekoga tko vas cijeni i tko će postaviti jasna očekivanja, a zatim pružiti pravu dozu podučavanja i podrške za vaše napore.

Ne postoji savršeno zanimanje ili karijera. Uvijek možete naići na zadatke i poslove koje volite i one u kojima ne uživate. Suradnja s ljudima koji vam možda nisu simpatični također je neizbježna, ali zato možete upoznati i ljude s kojima će vam biti sjajno surađivati.

Vaše radno mjesto će također imati mane i vrline, ali možete dati sve od sebe, ostati optimistični i zatim procijeniti svoj sljedeći korak, kako biste mogli stvoriti uvjete za sreću dok ganjate svoju karijeru.