Mix

Kako sam kupio vrhunske Sonyjeve slušalice za “sitniš”

Sony slušalice XM3
Sony slušalice XM3 Foto: Autorska fotografija
Odmah moram riješiti jednu stvar… Ovaj članak nije za one slabog srca i/ili one koji su za slušalice spremni izdvojiti maksimalno 7 eura u nekom od prolaza lokalnog trgovačkog centra, odmah nakon jabuka i tortilja.

Tehnološke inovacije imaju svoj ciklus, najpoznatiji brandovi su pod pritiskom da neprestano izbacuju nove proizvode kako bi ostali relevantni. Već znamo dovoljno šala na račun Applea i njihovih “novih” iPhonea i MacBooka koji su često vrlo slični prethodnim izdanjima uz nekoliko noviteta zbog kojih se korisnici znaju zapitati “trebam li mijenjati svoju predzadnju generaciju gadgeta za zadnju generaciju gadgeta?” – a nama je odgovor na to pitanje uvijek “strpi se još malo”.

Zbog tog tehnološkog ciklusa i sam često budem šokiran. Imam osjećaj da sam neki dan kupio Xiaomijev smartphone Redmi Note 10 Pro, nisam se stigao ni okrenuti – Note 11 Pro je već bio vani. Propuštam li nešto osim svoje egzistencijalne krize koju pokušavam utišati novim gadgetima? Not really.

Ali – u jednoj situaciji se čekanje isplatilo.

Uz tenisice, ovisan sam i o slušalicama. Imam ih brdo. 10+ komada. Sve imaju različitu namjenu, barem si ja tako opravdavam te kupnje. Od jeftinih žičnih, a vrhunskih za nekoliko dolara preko bluetooth sportskih do legendarnih Sennheiserovih HD25 za DJ-ing. Jedino što nisam nikad imao je par slušalica s aktivnim otkazivanjem buke. Mislio sam da će pomoći s mojim nemirom i izolacijom od vanjskog svijeta. Blizu kuće imam gradilište zadnjih godinu dana, a i prometne gradske ulice nisu daleko. Veš mašina je sigurno stara preko 20 godina i znatno je glasnija nego što bi trebala biti. Dugo sam tražio slušalice s ANC-om (active noise cancellation), ali nikako da se odlučim na kupnju.

I onda… Sony je najavio svoje nove naglavne slušalice kreativno nazvane wh-1000xm5. Recenzije su počele iskakati posvuda. Donio sam zaključak – XM5 su nove, cijena će pasti donedavno najjačem modelu XM4, a top model iz 2019. godine XM3 bi mogao biti još povoljniji upravo zbog tog tehnološkog cirkusa ciklusa. Može li nešto što je bilo vrhunsko i „top of the pops” u 2019. godini biti loše u 2023.?

Na jednom servisu (pssst… Nabava.net) sam označio da me obavijeste kada cijena XM-trojki padne ispod 1300 kuna. (Još su bile kune u igri, suza suzu prati). Tog sudbonosnog dana me dočekala notifikacija servisa. Mislio sam da su nešto sitno ispod 1300. Bile su 1099 kuna. Nije bilo više razmišljanja. Povukao sam okidač. Naručio crne. Nema crnih, otišle odmah. Može srebrne? Ma može, samo mi daj.

Najbolje bežične slušalice s otkazivanjem buke iz 2019. godine čija je cijena bila oko 3 tisuće kuna su postale moje za 1099. Nove. Neraspakirane. Treba biti strpljiv. I razmisliti o filozofiji „današnji mid-range model vs jučerašnji premium koji je danas u cijeni mid-rangea”.

REZULTAT

Sony slušalice XM3 Sony XM3 inbody Foto: Autorska fotografija

XM3 me služe predivno i na više načina. (Izvor fotografije: autorska)

Ovo nisu najbolje slušalice koje sam ikad imao, ali su sve što mi treba, najbolja kombinacija svih svjetova. Imam jedne Sennheiser koje zvuče bolje, ali su žičane i jako stežu moju veliku glavu. Imam jedne AKG koje imaju prekrasan zvuk, ali su žičane i puštaju previše vanjske buke unutra. A ove Sonyjeve XM3?

Vrlo dobar zvuk i vrhunsko otkazivanje buke. Nevjerojatno je, pogotovo jer nisam ranije to imao priliku iskušati. Ne čujem napu kada kuham, blender jedva. Znate i sami kako zvuče ti uređaji.

U jutarnjoj šetnji ih samo stavim na uši, uključim, uključi se i otkazivanje buke. Grad Zagreb utihne za 90 posto. Čak i bez glazbe. Čujem samo automobile koji mi prođu blizu i neke visoke zvukove koji “iskrsnu” u stvarnosti. Netko će reći kako to nije sigurno, možda bih se i složio, ali sam aktivan sudionik prometa i u šetnji se krećem samo površinama koje su prikladne.

Ovakve slušalice imaju ugrađene mikrofone, primaju zvuk izvana te stvaraju obrnuti zvučni zapis kako bi otkazale ono što se događa oko vas. Divota je. Vidim ih kao idealne slušalice za uredsko okruženje. Ako dlanom samo pokriješ desnu slušalicu, čut ćeš svoju okolinu bez skidanja slušalica. To je kvalitetno rješenje za neka okruženja gdje te ljudi neprestano žele ometati – kao što je ured. Jako su udobne za duže nošenje, čak i na mojoj velikoj glavi, jedini problem je znojenje kojeg ću se dotaknuti kasnije.

Baterija traje 30 sati, tako barem kažu iz Sonyja. Nisam siguran koliko zapravo traje, nisam mjerio, ali traje toliko, a možda čak i duže.

Kad nestane baterije, možeš se spojiti kablom na bilo koji izvor zvuka i nastaviti slušati, ali pune se toliko brzo da je okej i napraviti samo pauzu od 10 minuta, staviti ih na punjenje tijekom pauze i imaš dovoljno soka za 5-6 sati.

Novi mi televizor nema utor za slušalice, samo spajanje Bluetoothom – sada u bilo koje doba dana i noći gledam filmove s vrhunskim zvukom, a ne ometam ni djevojku ni susjede. Niti oni mene.

Dizajn je odličan, napravljene su od kvalitetne plastike, glazbu kontrolirate touchpadom ugrađenim u desnu slušalicu. Jednostavno i intuitivno. Ako na mobitelu imate NFC, možete spojiti slušalice na jedan jedini dodir slušalica i mobitela.

Minus ovih slušalica? Ne možeš spojiti više od jednog uređaja na njih. Nema idealnog scenarija u kojem su mi i laptop i mobitel na istim slušalicama, moram izabrati.

Drugi minus je što uši baš ne dišu, ali ionako je okej skinuti slušalice svako toliko. Ovo je najgora mjerna jedinica vremena, ali znate što mislim.

Bas je možda malo preizražen za neke žanrove glazbe, ali ništa što se ne može popraviti s kvalitetnim EQ-om.

Pratite cijene, nemojte se bojati kupiti “nove, a stare” uređaje, mogli biste biti iznenađeni i oduševljeni kao ja.

Ako je nešto bilo vrhunsko prije nekoliko godina, zašto bi danas trebalo biti zaboravljeno? Treba loviti ono što uistinu trebaš, ne samo ono što je najnovije i najskuplje. Teško da ćete sada pronaći ove moje XM3, ali XM četvorkama cijena pada, ali ovaj članak je više lekcija u strpljivosti i promišljanju o očekivanjima nego konkretno reklama baš za ovaj model slušalica. Čuvajte svoje eure i ne kupujte impulzivno.