Mix

Kako započeti sa štednjom? Ako razviješ ove tri navike sigurno ćeš uštedjeti novac!

Štednja u eurima
Štednja u eurima Foto: Canva
Započeti štednju užasno je težak zadatak, pogotovo za mlade. S obzirom na trenutnu ekonomsku krizu, rast cijena i nesigurnu budućnost koje se svi bojimo, vjerojatno o tome razmišljate češće nego ikada prije.

Iako većina mladih, a nažalost i onih zrelije dobi živi od plaće do plaće, postoje načini da regulirate svoju potrošnju i uštedite nešto novca.

Vrlo je lako doći da toga da se osjećate preopterećeno razmišljajući o tome kako uštedjeti. Uz ovih par koraka koje ćete primijeniti u svojoj dnevnoj rutini, štednja će postati mačji kašalj.

Praćenje potrošnje

Plaća vam sjedne na račun i već si računate na što bi ju mogli potrošiti? Možda vam treba novi madrac, jer je ovaj na kojemu trenutno ležite užasno neudoban? No, na kraju mjeseca i dalje skvrčeni spavate na neudobnom madracu dok se pitate gdje je nestala vaša zarada.

Za ovaj problem postoji vrlo jednostavno rješenje. Kako bi znali na što odlaze novce i gdje ih ubuduće možete uštedjeti, skinite neku od aplikacija koje će vam pomoći da imate uvid u vašu potrošnju. Ovakve aplikacije potrošnju dijele u kategorije pa ako previše trošite na naručivanje hrane vrlo lako ćete te saznati i ispraviti. Na taj način možete učinkovito promijeniti svoje potrošačke navike.

Planiranje potrošnje

Najbitnije je organizirati budžet i unaprijed planirati potrošnju. Svi znamo da ponekad to nije moguće jer neočekivani troškovi nisu nešto na što možemo utjecati, ali baš iz tog razloga morate staviti dio novca sa strane.

@matcha.money Part 1 of cash stuffing June paycheck no. 1~ #cashstuffing #cashenvelopesystem #cashstuffingasmr ♬ original sound – matchamoney

Potrošnju možete planirati putem mobilnih aplikacija ili popularnom TikTok metodom „cash stuffinga“. Podijelite potrebe za potrošnjom na kategorije i unaprijed odredite koliko ćete novaca na te kategorije potrošiti u jednom mjesecu.

Planiranje obroka

Planiranje obroka na tjednoj bazi odličan je način za uštedu novaca. Osim što imate vremena pronaći najjeftinije namjernice za svaki obrok i iste kupiti u više dućana, nećete „pasti u zamku“ svakodnevne kupovine. Kada planirate obroke možete ih planirati i na temelju sniženja.

Npr. ako ste vidjeli da je u nekoj trgovini na popust određena namjernice svoje tjedne obroke pokušajte bazirati na njoj. Planiranjem obroka znat ćete točno što trebate kupiti u supermarketu, a popis sastojaka za kupovinu ostavit će manje prostora za spontanu kupovinu.