Mix

Kino-industrija će ipak biti okej ako je suditi po uspjehu ‘Quiet Placea 2' i ‘Brzih i žestokih 9'

a quiet place
a quiet place Foto: Youtube Screenshot
Iza nas je zanimljiv vikend na kino-blagajnama diljem svijeta, a najviše pažnje su privukli A Quiet Place 2 i Fast & Furious 9.

Film Johna Krasinskog A Quiet Place Part II je nastavak iznenađujućeg hita iz 2018. godine. Proteklog vikenda je na globalnom tržištu zaradio 70.4 milijuna dolara – od tog 48.4 milijuna u Americi od petka. Ovaj ponedjeljak je Amerima također neradni zbog Memorial Daya pa će zarada još narasti – prognoze kažu za čak 10 milijuna dolara. Film je u Kini zaradio pristojnih 15 milijuna dolara što je impresivno jer je službeni datum premijere najavljen tek prošlog utorka.

Disneyjeva Cruella je zaradila 37.4 milijuna dolara do nedjelje, što je zanimljivo uz premijeru i na Disney+ usluzi gdje svaki pretplatnik mora platiti dodatnih 30 dolara za otključavanje tog naslova. Nama nisu uspjeli prodati ovaj film – ni za tih 30 dolara na Disney Plusu ni idejno. Djeluje nam previše “style over substance” iako Emma Stone izgleda kao da se zabavlja najviše ikad u ovoj (po nama) “diznificiranoj” verziji Harley Quinn.

F9 (ili Brzi i žestoki 9) je doživio premijeru na osam dodatnih tržišta, zaradio je 31 milijun dolara i prešišao je 200 milijuna – točnije 229 milijuna dolara. U Americi još nije prikazan tako da će se zarada samo dodatno i višestruko podebljati. Možda neki od vas preziru ovaj serijal, ali očito je da gura filmsku industriju naprijed upravo u trenucima kad je najranjivija.

The Conjuring: The Devil Made Me Do It je samo u Ujedinjenom kraljevstvu i Egiptu zaradio jakih 3.9 milijuna dolara. Nastavak priče o istražiteljima paranormalnog Lorraine i Edu Warrenu će ovog vikenda otvoriti još 45 novih tržišta i očekujemo uspjeh.

Moramo spomenuti i japansku senzaciju Demon Slayer – Kimetsu No Yaiba – The Movie: Mugen Train. Ovaj film koji se nastavlja na anime Demon Slayer će uskoro dostići ukupnu cifru od 500 milijuna dolara. Teško da će doći kod nas u kina, ali anime je dostupan tamo gdje se inače skidaju serije i filmovi, još od vremena prije Netflixa.