Mix

Kobe Bryant i Toni Kukoč ušli u NBA Kuću slavnih, zajedno s jednim likom za kojeg nikad nismo čuli

Nav Bhatia
Nav Bhatia Foto: Youtube Screenshot
Uzmem predah od posla. Posjetim Twitter za dnevnu dozu negativnosti, ali to srežem jer tražim samo lijepe stvari koje inspiriraju. Grozne vijesti su mi postale kao oglasi na web-stranicama, istrenirao sam se da ih ne vidim, a još važnije – ne osjetim.

Onda između svih vijesti nađem najveću pozitivu ikad – niz tweetova o Navu Bhatiji, čovjeku koji je ušao u NBA Kuću slavnih. Nije odigrao nijednu jedinu utakmicu, nije trenirao nikoga i nije bio komentator.

Čime je zaslužio ući u Hall of Fame zajedno s Kobejem Bryantom, Timom Duncanom, Kevinom Garnettom i Tonijem Kukočem? Jer je navijač. Najjači navijač u povijesti NBA-ja. Bit će ti jasno čim mu čuješ priču.

1984. godine je Nav Bhatia pobjegao iz Indije zbog političkih previranja i to u Kanadu. Imao je diplomu iz mehaničkog inžinjeringa, ali nije mogao naći posao. Zašto? Zbog svoje duge brade i turbana za koji je obećao majci da ga neće nikada skinuti. Nakon dugih neplodnih mjeseci potrage za poslom, nekako se ugurao u salon automobila. Počeo je prodavati automobile i to nevjerojatno uspješno. Da, bio je prekvalificiran, ali to ga nije smetalo. Samo je želio raditi. U prvih 90 dana je prodao 127 automobila. Kažu da je to još uvijek rekord u Kanadi. Nije da imamo neki SofaScore da to provjerimo, ali biramo vjerovati.

Zaposlen je kao menadžer velikog salona u Torontu. Svi zaposlenici su dali otkaz jer nisu htjeli raditi za njega. To ga nije omelo, zaposlio je nove ljude i napravio čuda. Salon koji je bio na izmaku snaga je pretvorio u jedan od najvećih u Kanadi.

Kasnije je otkupio tu tvrtku, ali i salon u kojem je počeo raditi 1984. godine. Postao je milijunaš. Mogao se posvetiti i drugim strastima. Košarci.

1995. godine se NBA liga proširila te su joj pristupile dvije kanadske momčadi – Vancouver Grizzliesi i Toronto Raptorsi. Bhatia je odmah kupio sezonske karte, bio je fan iako su Raptorsi bili smeće.

Kroz idućih tri desetljeća, Nav je ostao fan i nije propustio nijednu domaću utakmicu. Nakon što su Raptorsi osvojili svoj prvi NBA naslov 2018. godine, Nav Bhatia je postao jedini NBA fan s prstenom prvaka. Sad je postao i prvi fan ikad koji je dobio mjesto u Kući slavnih.

Nevjerojatna priča. Ako ti nije dosta pozitivnih emocija, pogledaj i ovu reportažu iz 2017. godine za Great Big Story.