Mix

Koliko je vremena dovoljno provesti pod tušem?

čovjek pod tušem pjeva
čovjek pod tušem pjeva Foto: Folder.hr
Svi želimo biti čisti, ali trebali bismo željeti i potrošiti što manje vode.

S vremena na vrijeme ljudski je priuštiti si dugi egzistencijalni tuš, ali probaj to čuvati za istinski kritične dane.

Kako možeš pronaći balans između temeljitog čišćenja i minimalne potrošnje vode objasnili su iz Lifehackera.

Kraće tuširanje dobro je za našu kožu

Dermatolozi preporučuju kraće tuširanje iz više razloga. Ako imate kožna oboljenja poput ekcema ili psorijaze, vruća voda može biti iritirajuća, kao i sapuni i drugi proizvodi koje koristite pod tušem.

Američka dermatološka akademija preporučuje tuširanje ispod 10 minuta ako vas svrbi koža, a ako imate psorijazu, možda biste željeli ići dalje i ograničiti tuširanje na samo pet minuta.

Također, mlaka voda bolja je od vruće, što će također pomoći u uštedi energije.

Osam minuta je sve što ti treba

(That’s what she said.)

Čini se da se mnogi savjeti za tuširanje usredotočuju na pet minuta kao idealno vrijeme za tuširanje. Ali ako su dermatolozi u redu s pet do 10 minuta, a nekima od nas treba više vremena, možda bismo trebali ciljati na sredinu tog raspona.

Ta sredina ispada osam minuta.

Ako stigneš sve u pet minuta – još bolje, bravo, ali osam također ne bi trebalo učiniti preveliku štetu ni za kožu, ni za okoliš.

Potrošnja vode pritom može ovisiti i o tipu glave za tuš. Možete se tuširati dulje ako je u pitanju glava s malim protokom vode i potrošiti količinu vode koju troši netko tko se tušira kraće, ali ima standardnu glavu za tuš.

Da utvrdimo – što manje koristite vruću vodu, to više štedite energiju.

Dakle, da biste bili dobri i prema svojoj koži i prema okolišu, nabavite si učinkovitu glavu za tuš, smanjite toplinu i ne provodite više vremena pod tušem nego što stvarno trebate.

Kako zadovoljiti higijenski standard u to kratko vrijeme

Tuširanje od pet minuta ne znači stajati pod vrućom vodom četiri minute, pa se onu zadnju površno sapunati. Kao logično, ali – koliko ti se puta zna dogoditi?

Temeljito oprati svaki kutak tijela može biti pothvat koji zahtijeva i dulje od pet minuta – pogotovo kod dugokosih ljudi kojima samo na njegu kose može otići 10 do 20 minuta.

Kreni od jednostavne misli: ako postoji nešto što možeš obaviti bez mlaza vode – onda ugasi vodu. Ako i dalje nisi u stanju odustati od vrućeg tuša, možda bi trebao uzeti u obzir sebičnost, i prema svojoj koži, i prema okolišu.

Što se tiče toga koliko se često (ne) trebamo tuširati i koje preparate pritom (ne) trebamo koristiti – nedavno smo pisali kako pretjerujemo i s tuširanjem i s preparatima.