Mix

Koliko zapravo vode treba piti svaki dan? Ovo kažu stručnjaci

točenje vode u čašu s biljem i krastavcima i ruka koja pruža čašu vode
točenje vode u čašu s biljem i krastavcima i ruka koja pruža čašu vode Foto: Folder.hr
Budimo iskreni, većina nas vjerojatno ne pije dovoljno vode. Možda osobe koje svakodnevno sa sobom nose ogromnu bocu s vodom, teško je popiti odgovarajuću količinu koja nam je potrebna, a moguće je popiti i previše vode.

Sada je jedan stručnjak otkrio da je konvencionalna mudrost koju smo dobili o tome koliko čaša vode trebamo piti potpuno pogrešna.

Dr. Marjan Moghaddam, liječnici obiteljske medicine u Henry Ford Health, objasnila je koji su zdravstveni učinci nedovoljnog unosa vode.

Postoje razne vrste iritantnih nuspojava ako ne popijete dovoljno tekućine. Možete očekivati stalne glavobolje, tvrde stolice i zatvora, suhe kože, umora i suhih usta, a nedovoljna količina vode može dovesti do i debljanja.

Dr. Moghaddam je rekla „Ponekad ljudi žeđ zamijene s gladi i više jedu, ali zapravo samo trebaju više piti.“

Koliko vode trebate piti možete kontrolirati pomoću boje urina.

Prema Healthlineu, vaša mokraća treba biti svijetlo žute boje. Tamno žuta pokazuje da ne pijete dovoljno, a bistra pokazuje kako je pijete previše.

Koliko vode trebamo piti?

Stručnjaci se ne slažu oko točnog broja. Sigurno ste negdje čuli kako treba piti šest do osam čaša dnevno i kako se i čaj i kava računaju. Neki se stručnjaci ne slažu s tim, poput dijetetičarka i autorice Amy Goodson, koja govori, kako nam prenosi UNILad, „Istina je da mnogi faktori utječu na to koliko vode trebate, uključujući vašu dob, spol, razinu aktivnosti i opće zdravlje. Za žene, ukupna količina vode je otprilike 11,5 čaša dnevno, a za muškarce otprilike 15,5 čaša.“.

„Međutim, ove procjene uključuju tekućine koje konzumirate iz hrane i pića, uključujući vodu. Obično dobivate otprilike 20% vode koja vam je potrebna iz hrane koju jedete (voće, povrće, juha itd.). Uzimajući to u obzir, žene trebaju popiti otprilike devet čaša tekućine dnevno, a muškarci otprilike 13 čaša kako bi nadoknadili izgubljenu količinu vode.“.

Muškarci tako kroz dan moraju popiti između 3.5 i 4l vode, dok žene trebaju popiti između 2.5 i 3l vode. Naravno da u to treba uračunati i faktore poput vježbanja, fizičkog napora i sl., a unos vode možete pratiti bojom urina.

Dakle, prestanite čitati ovaj članak i odmah si ulijte čašu vode!