Mix

Konzumacija kanabisa ilegalna na ulicama najpopularnijeg dijela Amsterdama. Sumnjamo da će utjecati na turizam

Red Light District u Amsterdamu
Red Light District u Amsterdamu Foto: Shutterstock
Prema novim propisima koje je objavio grad, od sredine svibnja će biti ilegalno pušiti kanabis na ulici u amsterdamskom čuvenom Red Light Districtu, prenosi BBC.

Ne, to ne znači da je grad postao manje zabavan, to samo znači da možete uživati u blagodatima ove metropole u namjenskim prostorima.

Cilj novih zakona jest poboljšati uvjete života domaćih stanovnika koji se već dugo žale na “remećenje” mira koje uzrokuju turisti, a lokalni mediji izvještavaju kako su gotovo svi vijećnici podržali te mjere kojima se nastoje umanjiti neugodnosti za domaće.

Također, seksualne radnice morat će zatvorati svoja radna mjesta u 3 sata ujutro.

Mjere nisu zaobišle ni restorane i barove koji će morati zatvoriti do 2 sata ujutro petkom i subotom, a novim posjetiteljima neće se dopuštati ulazak u staru gradsku četvrt nakon 1 sat ujutro.

Prodaja alkohola u trgovinama, prodavaonicama pića i kafićima u Red Light Districtu trenutno je nezakonita od četvrtka do nedjelje iza 16 sati, a sada će vijeće tražiti od prodavača da za to vrijeme potpuno uklone alkohol iz svojih izloga ili ga sakriju od pogleda.

Inače, konzumiranje alkohola je protuzakonito na većini javnih prostora u Amsterdamu.

Nizozemska prijestolnica poznata je po kafićima s kanabisom i privlači milijune turista godišnje, no mještani su se žalili da to privlači i ulične dilere te da zlouporaba droga i alkohola povećava stopu kriminala.

Prema važećim zakonima u Nizozemskoj, posjedovanje, proizvodnja ili dilanje droge je kazneno djelo – međutim, Nizozemci imaju “politiku tolerancije” koja dopušta kafićima prodaju kanabisa pod strogim uvjetima. J

Jedan je od tih uvjeta da kafići ne smiju stvarati smetnje, a vlada im je naredila da prestanu privlačiti strance korisnike droga.

Uz nove zakone, amsterdamsko će vijeće u proljeće pokrenuti kampanju “drži se podalje” kako bi ciljala na turiste koji putuju u glavni grad zbog droge, alkohola i seksa.

Drugim riječima, budući bi se posjetitelji mogli više početi oslanjati na šetnju ulicama i divljenje arhitekturi uz pokoji obilazak muzeja, umjesto tradicionalnog dobrog provoda uz koju (i)legalnu supstancu i društvo dama iza crvenog zastora. I dalje možete zapaliti u Bulldogu ili pojesti ediblese u Paradoxu. Ne znamo mi ništa iz prve ruke, rekli nam prijatelji!