Mix

Koristite Incognito na Chromeu? Googleovi zaposlenici vas ismijavaju

Chiangmai
Chiangmai
Želite pogledati nešto… khm… riskantno. Otvarate „incognito mode”, gleda vas Googleova ikona možda ste čak i zapamtili shortcut na tipkovnici. Obavljate što trebate. Gasite incognito.

Mislite da je vaša privatnost sačuvana u potpunosti. Što nije slučaj. Zato je i odobrena tužba Googlea.

Kako bismo sačuvali vaše vrijeme, reći ćemo odmah. Incognito mode je koristan ako dijelite računalo s braćom i sestrama pa želite sakriti svoju Internet aktivnost. Privatnije je lokalno, vaš Internet preglednik ne sprema ništa: ni pretrage, ni povijest pregledavanja.

Ali… Svi ostali mogu vidjeti vašu aktivnost. Administratori vaše poslovne mreže. Vaši pružatelji internetskih usluga. I vašu povijest pregledavanja mogu prodati kome god požele. Poprilično točna procjena vaše lokacije je također vidljiva. Još jedna potvrda one dobre stare “Ništa nije besplatno”.

Chiangmai Bukit Foto: Folder.hr

Bloomberg se dokopao dopisivanja zaposlenika Googlea i svima je jasno kako kompanija prikazuje Incognito mode te da je takva slika zapravo daleko od istine.

Zaposlenici se zafrkavaju činjenicom da ljudi uistinu misle kako ih stranica s već spomenutom ikonom naočala i šešira štiti od znatiželjnih pogleda. Jedan od zaposlenika je čak spomenuo Guyja Incognita, dvojnika Homera Simpsona s brkovima i šeširom. Upravo takvu količinu zaštite nam pruža Ctrl+Shift+N.

Jedan od zaposlenika je napisao kako bi poznatu funkciju trebali prestati nazivati „incognito mode”, a ni ikona špijuna ne pomaže.

Na kalifornijskom sudu se samo čeka odobrenje još jedne tužbe u ime milijuna korisnika. Ako prijedlog prođe, Google bi mogao ostati bez milijuna i milijuna.

Razumijemo zašto je Google uspješan. U društvo su unijeli velik broj inovacija i olakšali neke razgovore (pogotovo kada se ne možete sjetiti otkuda znate glumca iz filma kojeg trenutno gledate), ali možda je vrijeme da se bar malo odmaknemo od njihovih proizvoda. Postoji čitav niz privatnijih preglednika interneta, baš kao i tražilica.

Ako se pak svjesno odričete privatnost za lakoću življenja, to je isto sasvim u redu.