Mix

Limewire je odgovoran za naše glazbene ukuse i vjeru u antiviruse, a sada se vraća!

Limewire
Limewire Foto: Youtube Screenshot
Oprala nas sjećanja. Ah kada smo satima skidali pjesme preko dial-up Carneta. Čekaš dva sata da se downloada 50 Centova Many Men, a ono bude ili virus ili neki amaterski reper koji je mislio da je dobra strategija preimenovati svoju pjesmu u “50 Cent – Many Men” kako bi svijet čuo njegovo njegove vještine na mikrofonu. P2p protokolom smo dijelili fajlove s ostalim korisnicima, ponajviše mp3-ice, bilo je to jedno jednostavnije vrijeme. Limewire će nam uvijek biti u srci.

Sada se Limewire vraća iz mrtvih. Umro je 2010. godine, a sada će postati mjesto na kojem ćeš moći kupovati digitalne kolekcionarske fajlove. Prevedno na “hrvatski” – novi Limewire će prodavati NFT-ove. Ekskluzivne live snimke, neobjavljene snimke, privatni video sadržaji (ne takvi! valjda) – sve to ćeš moći kupiti preko Limewire, a nećeš morati čak ni imati kriptonovčanik kako bi kupio NFT-ove, moći ćeš plaćati i kreditnim karticama i bankovnim transferima kako bi se sve pojednostavilo i proširilo jednostavnije.

Limewire je čak napravio i Instagram profil kako bi proširio riječ o novom projektu, a zasad imaju čak jedan post.

Nekoć je Limewire bio simbol za piratstvo, a odsad će surađivati direktno s glazbenim izvođačima i umjetnicima na stvaranju i prodaji sadržaja. Nije Limewire jedini “pirat” koji je pod stare dane odlučio legalnim putem, danas i Napster plovi legalnim vodama – streaming je servis koji dijeli najveći dio zarade izvođačima – za tisuću streamova daje 16.82 dolara, u usporedbi sa Spotifyjem koji za isti broj streamova plaća 3.97 dolara.

Mi smo odrasli, a valjda su morali i Limewire i Napster. Nego – je li itko vidio soulseek u zadnje vrijeme negdje?