Mix

Ma nema šanse: Prodaja sladoleda i čipsa porasla na područjima gdje je legaliziran kanabis

Muškarac trpa čips u usta
Muškarac trpa čips u usta Foto: Folder.hr
U studiji istraživačkog tim s Georgia State Universityja uspjeli su pronaći uzročno-posljedične veze između legalizacije kanabisa i porasta u prodaji junk fooda.

Grickalice

IFLScience prenosi da se nalazi istraživanja temelje na usporedbi podataka prodajnih lanaca, koji se tiču prodaje visokokalorične hrane. Istraživači su promatrali prodaju junk food proizvoda u različitim saveznim državama tijekom uvođenja zakona o rekreacijskoj uporabi kanabisa.

Ova je studija prva svoje vrste jer se odmaknula od proučavanja utjecaja marihuane na zdravlje, vožnju ili performans rada. Njezin cilj nije neobičan kada uzmemo u obzir da je oko 42% američkog stanovništva pretilo.

Liječnica dodiruje trbuh pretilog pacijenta

Napokon, rezultati su sve, samo ne začuđujući:

U državama gdje je legalizirana rekreacijska uporaba marihuane mjesečna konzumacija junk fooda povećala se za 3,2% te za 4,5% kada se mjeri u volumenu. Posebno u okruzima koji su locirani u RML (Recreational Marijuana Legalization) državama, mjesečna prodaja visokokalorične hrane povećala se za 3,1% kada je u pitanju sladoled, 4,1% za kekse te 5,3% za čips.

Cura liže žlicu

Ipak, istraživači napominju da zapravo postoji vrlo malo formalnih uzročno-posljedičnih dokaza koji podržavaju vezu između kanabisa i konzumacije hrane, iako će gotovo svaki pušač marihuane u nekom trenutku potvrditi javljanje munchija.

Dobra stvar u legalizaciji marihuane jest drastičan pad prodaje alkohola od čak 12,4%. Loša je stvar to što očito postanemo gladni i posegnemo za nezdravom hranom.

Zato, iako je više puta pokazano da je kanabis daleko sigurniji od alkohola (koji globalno ima veze s 2.8 milijuna smrti godišnje), i on ima svoje nepredvidljive negativne strane.