Sila ne bira

Macronu u inat planiraju smrdljivu osvetu! U jeku su prosvjedi u Francuskoj!

Rijeka Seine u Parizu i WC školjka s izmetom
Rijeka Seine u Parizu i WC školjka s izmetom Foto: Canva
Prosvjed nije nužan, ali ima veze s nuždom

Francuzi su poznati po tome što javno istupaju oko svake stvari koja im smeta. Nije im strano govoriti o problemima koje smatraju bitnim, no najnovija francuska prosvjedna akcija mogla bi se suočiti s velikim poteškoćama.


Na društvenim se mrežama počeo širiti hashtag ''Je Chie Dans La Seine Le 23 Juin'' (''Ja kakam u Seinu 23. lipnja''.) i tako dokazali da sve zvuči bolje s francuskim naglaskom. Kako nam prenosi SBS News, ova nekonvencionalna vrsta prosvjeda za cilj istaknuti zabrinutost oko čistoće rijeke Seine.

@acecheeseboard I love the French. #french #jechiedanslaseine #olympics #parisolympics2024 #français #seine ♬ original sound - acecheeseboard


Plivanje u Seini zabranjeno je od 1923., a budući da je Pariz bio domaćin Olimpijskih igara 2024., vlada je obećala 1,5 milijardi dolara za čišćenje kako bi se omogućila događanja na otvorenim vodama u rijeci, uključujući plivačke dionice triatlona i paratriatlona.

Velika količina novca utrošena u čišćenje rijeke uvelike je pogodila građane Pariza, a francuski predsjednik Emmanuel Macron zapravo ih je natjerao na ove drastične mjere. Ranije ove godine obećao da će plivati u rijeci kako bi pokazao njezinu sigurnost, a to je navelo gradonačelnicu Anne Hidalgo da također obeća da će plivati u rijeci 23. lipnja.

Nezadovoljni utrošenim novcem i ispadima njihovog predsjednika Parižani su se odlučili na ovaj miran, ali ne baš lijep, način prosvjedovanja. Zaista nitko ne prosvjeduje kao Francuzi.