Mix

Mamuti bi mogli ponovno hodati Zemljom. I to vrlo brzo

Povratak mamuta na zemlju
Povratak mamuta na zemlju Foto: YouTube screenshot
Sigurno ste čuli za startupove koji prave računalne čipove, dronove i nove društvene mreže. E pa jedan takav start up zove se Colossal i ima sasvim drugačiji cilj – vratiti mamute u život.

Plan nije ponovno stvoriti mamute, već umjesto toga prenijeti njihove genetske osobine prilagođene hladnoći, koje uključuju male uši i više tjelesne masti, njihovim najbližim rođacima, azijskim slonovima, stvarajući hibrid koji može lutati tundrom gdje su mamuti posljednji puta hodali prije 10 tisuća godina.

Colossal je dosad prikupio 15 milijuna dolara, predvođen investicijskom tvrtkom Tulco. 19 zaposlenika startupa radi u njegovom sjedištu u Dallasu i uredima u Bostonu i Austinu u Teksasu, a svoja sredstva koriste za zapošljavanje novih zaposlenika. Ambiciozna ideja da prvog mamuta u tundri vidio do 2027. godine po njima nije uopće nerealna.

Colossal se također nada razviti umjetne maternice za uzgoj mamutskih embrija. Samo uzgoj 10 mamuta sa surogat majkama slonicama nije dovoljan da bi se došlo do velikih stada koje tvrtka želi stvoriti. Postoje i drugi načini na koje se Colossal nada pomoći. Njihova tehnologija za uređivanje gena mogla bi umjetno dodati genetsku raznolikost vrstama sa samo malim preživjelim populacijama. U posljednjem Jurskom parku smo vidjeli kako to može završiti, preklinjemo vas — NEMOJTE!

I kako to vrlo često biva, umjetnost je samo projekcija stvarnosti. Da budemo konkretniji, Colossal se nada prodaji karata turistima za safarije, ali ovog puta sa mamutima, vrlo slično onome što smo imali priliku vidjeti u Jurskom parku. Uostalom, ljudi već plaćaju hrpe novca da bi vidjeli životinje poput lavova, slonova i žirafa na afričkim safarijima. Iz Colossala smatraju kako viđenje stvorenja koje je nestalo prije 10 tisuća godina ima svoju težinu!

Teško se ne složiti sa ovom argumentacijom. Ipak treba imati na umu, ako do ovoga ikada dođe, da to neće biti pravi mamuti, veći samo azijski slonovi koji sliče na mamute. Tko zna, možda je ovo tek prvi korak u vraćanju nekada davno izgubljenih vrsta natrag u život. Znanstvenici samo trebaju pronaći komarca u okamenjenoj smoli i Jurski park je tu! Ili mi jednostavno gledamo previše filmova.