Mala mozgalica

Matematički zadatak podijelio internet, provjerite možete li ga riješiti

Matematički zadatak
Matematički zadatak Foto: Platforma X
Nekima je jednostavna, drugima komplicirana, a tu su i oni koji su je sami zakomplicirali.

Na društvenim mrežama objavljena je kratka matematička priča koja je podijelila korisnike. U objavi stoji: “Čovjek ukrade novčanicu od 100 dolara iz blagajne trgovine. U istoj trgovini lopov onda kupi robu vrijednu 70 dolara i iskoristi ukradenu novčanicu. Dobije 30 dolara kusura. Koliko je novaca izgubila trgovina?”.

\\folder\vezani_članak Kuhar u akciji Wow! Kakav multitalent! Za vrijeme kuhanja pripremi i koncert i vatromet pa se nitko ne žali dok čeka hranu \\folder\vezani_članak Vruće krpice Uživajte! Pozirale u vrućim krpicama i izmamile uzdahe publike diljem interneta

Ovo pitanje nekima je bilo vrlo jednostavno, a drugima komplicirano. Neku su sasvim nepotrebno odlučili pokazati da su tobože pametni pa su u matematičku priču uveli nove varijable kao što su osiguranje, marža, porezi…

Čak i oni koji su se držali samo informacija iz zadatka ponudili su različite rezultate. Objavu prenosimo u nastavku pa provjerite možete li riješiti matematički zadatak, a ispod objave prenosimo i točan odgovor.

 

 

TOČAN ODGOVOR: Trgovina izgubi 100 dolara, no dobije ih natrag kad lopov plati robu. Trgovina tako izgubi 70 dolara vrijednu robu i 30 dolara kusura, što je ukupno 100 dolara.