Mix

Miči ove namirnice iz hladnjaka, tamo im nije mjesto

namirnice u hladnjaku
namirnice u hladnjaku Foto: Folder.hr
Iako snižavanje temperature kod hrane može produljiti svježinu i spriječiti rast bakterija, isto tako može promijeniti teksturu i okus. I to ne na bolje.

Voda, sol, kiselina i kiseli sadržaj mogu utjecati na rok hrane na sobnoj temperaturi – tu uskoči hladnjak koji nam pruža još koju priliku da odgodimo taj obrok oko kojeg se nećkamo.

Međutim, hlađenje utječe na teksturu određenih namirnica, a pogotovo onih s visokim udjelom škroba.

Iz Lifehackera donose par stvari koje ne trebaju i/ili ne vole hladnjak. Učini si uslugu i probaj ih u njihovom punom potencijalu.

Rajčice

U hladnjaku postanu bljutave i brašnaste.

Laički rečeno: hlađenjem rajčice u njoj se smanjuje aktivnost gena koji ju čine slađom i daju njezinom okusu privlačniju aromu. Također, hladnoća uzrokuje propadanje njihovih staničnih membrana, zbog čega postaju kašaste i mekane.

Jednom nakon što su ohlađene, povratka na staro više nema, čak ni povratkom na sobnu temperaturu.

Krumpiri

Inače jesu mračnjaci koje je najbolje držati na hladnom, suhom i mračnom mjestu, ali hladnjak je ovoj gospodi ipak malo prehladan.

U njima ima puno škroba koji se hlađenjem pretvori u šećer. Osim što ti šećeri utječu na potamnjivanje boje i slatkast okus, mogu reagirati s aminokiselinama i stvoriti akrilamid – koji je u nekoliko različitih studija povezan s rakom.

Luk

Narezani ili nasjeckani luk još će i izdržati gotovo tjedan dana, ali cijeli, neočišćeni luk u hladnjaku će upiti vlagu – i to će ga učiniti kašastim.

Ako želite jesti hrskav i ukusan luk, najbolje je čuvati ga na šanku ili u smočnici, podalje od izravnog svjetla. Također, dobro je čuvati ga što dalje od krumpira, jabuka i avokada – proizvoda na koje utječe plin etilen – jer to ubrzava proces njegova truljenja.

Ljuti umak

Izuzetno je bogat kiselinom i soli te zbog toga većina brendova ljutog umaka može stajati na sobnoj temperaturi bez pojave plijesni – čak i nakon otvaranja.

Međutim, hlađenje može pomoći u očuvanju okusa i boje. Ako ga baš i ne trstite nemilosrdno, čak i može u hladnjak.

Avokado

Hladnoća može usporiti proces zrenja kod avokada. Zato je dobro držati ga na sobnoj temperaturi dok u potpunosti ne sazrije.

Tek kada dođu do savršeno zelene i kremaste faze – onda ih treba staviti u hladnjak da bi se usporilo daljnje zrenje. Umjesto hladnjaka, jednak će efekt izazvati i ako ih potopite u vodi.

Kako dalje?

Samo polako do boljeg i punijeg okusa, makar to značilo i toplu rajčicu u sendviču.