Mix

Mnoge tvrtke odlučile zadržati tjedan s četiri radna dana

Nazdravljanje pivom
Nazdravljanje pivom
Mnoge britanske tvrtke koje su sudjelovale u probnom četverodnevnom radnom tjednu tvrde da će ga zadržati i nakon završetka pilota, prenosi BBC.

Od 73 tvrtke u ispitivanju, 41 tvrtka je odgovorila na anketu usred trajanja istraživanja. Otprilike 86 posto ispitanih reklo je da bi zadržali politiku četverodnevnog tjedna nakon završetka istraživanja.

Većina tvrtki rekla je da dobro funkcionira za njihovo poslovanje, dok je 95% reklo da je produktivnost ostala ista ili se poboljšala tijekom kraćeg tjedna.

Više od 3300 zaposlenika dobiva jedan plaćeni slobodan dan tjedno tijekom trajanja probe.

Zvuči nerealno, a stvarno se događa, i to ne baš toliko daleko od nas.

Inicijativa koja provodi istraživanje, 4 Day Week, kaže da su zaposlenici imali koristi od nižih troškova putovanja na posao. Također, uštedjeli su i na brizi za djecu – navodno bi roditelj s dvoje djece prosječno godišnje uštedio 3232,40 funti ili otprilike 269,36 funti mjesečno kada bi se prešlo na četverodnevni tjedan.

Naravno da je nekima trebalo više, a nekima manje vremena za prilagodbu – ali zaključak stoji – može se ako se hoće.

Zamisli trodnevni vikend. Kad si zadnji put to imao? I zamisli da ti ga netko, na godišnjoj bazi, pokloni za Božić. Kakav bi to nenad*ebiv poklon za odrasle bio, divota.

O istraživanju

Više od 70 tvrtki sudjeluje u programu u kojem zaposlenici dobivaju 100 posto plaće za 80 posto svojih uobičajenih radnih sati, a na polovici šestomjesečnog ispitivanja podaci pokazuju da se produktivnost ili zadržala ili poboljšala u većini tvrtki.

Ispitivanje provodi 4 Day Week, grupa koja se zalaže za kraći radni tjedan, zajedno s Autonomyjem, Think Tankom i istraživačima sa sveučilišta Cambridge i Oxford.