Pogodi tko sam

Možete li pogoditi o čemu je riječ? Mikroskop otkriva fascinantan svijet detalja

Suza pod mikroskopom
Suza pod mikroskopom Foto: Instagram/Screenshot
U nastavku prenosimo snimke koje otkrivaju skriveni svijet detalja nevidljiv golim okom.

Mikroskop redovito otkriva fascinantne detalje i strukture nevidljive golim okom, a ponekad se takav kompleksan svijet detalja krije i u naizgleda običnim stvarima. U nastavku prenosimo snimku koja otkriva kako pod mikroskopom izgledaju suze.

\\folder\vezani_članak Neobični prizori iz prirode Wow! Naišli na mutante i na trenutak pomislili da im se priviđa, pogledajte čudnovate prizore \\folder\vezani_članak Nestašna papiga Kakav kaos! Ptice su prava pošast, njihove lukave i podle nepodopštine nasmijale su mnoge

Iako su suze uglavnom sačinjene od vode, pod mikroskopom se naziru tragovi enzima, ulja i antitijela, a različite suze imaju različitu strukturu. Znanstvenici su tako uočili tri različite vrste suza: one koje se stalno luče kako bi oko održavale vlažnim, one koje nastaju uslijed snažnih emocija, bez obzira jesu li to tuga ili radost, te one koje nastaju refleksno uslijed iritacija kao što su prašina, suzavac ili luk. Fascinantne prizore suza pod mikroskopom možete pogledati u nastavku.