Mix

Nadasve kreativno: Pijani vozači prat će tijela u mrtvačnici

Vožnja u tunelu
Vožnja u tunelu Foto: Unsplash
Kao dio programa za suzbijanje alkoholizma i vožnje u pijanom stanju, vozači osuđeni zbog vožnje u pijanom stanju u Moldaviji mogu prati leševe kako bi vratili svoje vozačke dozvole, prenosi The Drive.

Treba nakon kontakta s mrtvacem opet sjesti pijan za volan. To bi mogla biti ili *ebena škola ili dodatno traumatično iskustvo zbog kojeg će kažnjeni posegnuti za alkoholom.

Na ovaj se način vozačima nudi tromjesečni program iskupljenja i preodgoja.

Vozači koji žele vratiti natrag svoje vozačke dozvole koje su izgubili odmah nakon uhićenja zbog vožnje u pijanom stanju imaju opciju platiti oko 225 dolara za ulazak u naporan program gdje volontiraju za jeziv rad u medicinskim ustanovama.

Iako se na prvu to može činiti jeftinim iskupljenjem, treba napomenuti da je prosječna moldavska plaća negdje oko 340 dolara.

Prema ovom programu, osuđeni pijani vozači pomažu u liječenju pacijenata prometnih nesreća u bolnicama, ili kada nitko ne prima njegu, pomažu mrtvozornicima u mrtvačnicama.

Prvi takav program započeo je u mrtvačnici u Kišinjevu, glavnom gradu Moldavije, a pohađalo ga je šestero muškaraca kažnjenih zbog vožnje pod utjecajem.

Dužnosti volontera uključivale su pružanje pomoći mrtvozorniku pri pranju leševa prije obdukcije, kao i stavljanje tijela u ‘ladice’ za tijela. Osim toga, sudjelovali su u obdukciji i evakuaciji tijela od urina i fekalija.

Naravno, nisu svi sudionici mogli podnijeti posao pa je tako jedan nesretnik odjurio iz mrtvačnice samo nekoliko minuta nakon početka.

Petorica preostalih muškaraca u uvodnom programu doškolovanja ponovno će imati priliku za svoje dozvole, ali tek nakon ponovnog polaganja ispita.

Valeriu Savciuc, ravnatelj Centra za forenzičku medicinu, izjavio je da će ovaj tip rada na volontere imati veliki psihički učinak jer već sami miris i pogled na mrtvaca dosta utječu na ljude.