Mix

Najpoznatija aktivistica uhićena tijekom prosvjeda u Londonu

Greta Thunberg uhićena
Greta Thunberg uhićena Foto: Screenshot/Twitter/Fossil Free London
Tijekom prosvjeda „Fossil Free London“, 17. listopada, policija je privela poznatu mladu aktivisticu, Gretu Thunberg.

Prosvjed se održao ispred hotela InterContinental uoči Energy Intelligence Foruma, godišnjeg okupljanja u kojemu sudjeluju „naftni divovi“, poput Shella, Totala, Equinora, Saudi Aramca i drugih.

Pripadnici Greenpeace organizacije užetom su se spustili s krova hotela te na zgradu postavili transparent s natpisom „Neka naftni divovi plate“.

„Svijet se guši u fosilnim gorivima. Naše nade, snovi i životi odnose poplave zelenog pranja i laži. Desetljećima je jasno da su industrije fosilnih goriva bile itekako svjesne posljedica svojih poslovnih modela, a ipak nisu učinile ništa po tom pitanju. Aktivno su odgađale i negirale uzroke klimatske krize te širile sumnje o vlastitom angažmanu u njoj“, rekla je Thunberg na dan prosvjeda, prenosi independent.co.uk.

Metropolitanska policija izvijestila je da su aktivisti su blokirali ceste i okružili hotel, uzvikujući „Napolje masni novac” i „Otkažite konferenciju”, a na prosvjedu je uhićena 21 osoba.

Vijest je ubrzo došla u javnost, nakon što je na Twitter profilu inicijative „Fossil Free London“ objavljena fotografija Gretinog uhićenja.

Greta je postala zaštitno lice pokreta za očuvanje okoliša, još 2018. kada je, sa samo 15 godina, održala svoj prvi prosvjed „School Strike for Climate“.