Same laži

Ne nasjedajte na muljaže s Facebooka, saznajte pravo podrijetlo Crnog petka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Facebookom se (opet) šire laži o Crnom petku, saznajte kako je zapravo dobio ime.

Još jedna u nizu dezinformacija koje se šire Facebookom, a zahvatila je i domaće korisnike, ovaj se put odnosi na podrijetlo Crnog petka. U objavi koja se već godinama širi društvenim mrežama, obično uz slike robova u lancima, stoji da je Crni petak dobio ime po rasprodaji robova koja se organizirala dan nakon američkog Dana zahvalnosti.

No podrijetlo Crnog petka nema nikakve veze sa sniženjima i rasprodajama, pa čak ni rasprodajom robova. Prvi spomen Crnog petka datira iz 1951. i odnosi se na petak nakon američkog Dana zahvalnosti (koji se uvijek slavi četvrtkom), na koji mnogi zaposlenici javljaju da su bolesni kako bi imali četiri slobodna dana u komadu.

Termine ''crni petak'' i ''crna subota'' 1961. koristi policija kako bi opisala kaos na ulicama Philadelphije zbog priljeva ljudi iz predgrađa i okolnih mjesta koji su došli u blagdansku kupovinu, a naziv se tada proširio u javnosti i s vremenom postao svojevrsni praznik kapitalizma.

Popularno alternativno objašnjenje naziva tvrdi da su trgovci počeli koristiti ovaj naziv jer bi od siječnja do sredine studenog poslovali u minusu (''u crvenom'') dok bi nakon Dana zahvalnosti počeli poslovati u plusu (''u crnom'').

Crni petak u SAD-u se spominje i ranije, ali nevezano za petak nakon Dana zahvalnosti i odnosio se na petak 24. rujna 1869. kada su Jim Fisk i Jay Gould zajedno kupili poveće količine američkog zlata u nadi da će cijene skočiti i osigurati im dobar profit, što je izazvalo krah tržišta.