Mix

(NE)SLAVNI DEFROST: Možda ipak trebaš preskočiti odmrzavanje hrane u mikrovalnoj

Čovjek stavlja hranu u mikrovalnu
Čovjek stavlja hranu u mikrovalnu Foto: Folder.hr
Iako je defrost funkcija na mikrovalnoj pećnici spas u dosta slučajeva, nekad treba posegnuti za učinkovitijim i sigurnijim rješenjima.

Čovjek stavlja hranu u mikrovalnu

Kratki uvod u funkcioniranje mikrovalne pećnice

U Lifehackeru su problem saželi otprilike ovako:

Zbog samo jedne valne duljine na kojoj se emitiraju mikrovalovi u mikrovalnoj, oni na prvu prodiru samo 3 centimentra ispod površine. To uzrokuje pregrijavanje površinskih dijelova hrane.

Na radijaciju možemo utjecati smanjivanjem i pojačavanjem snage rada mikrovalne, jer tako uključujemo i isključujemo zračenje. Time se toplina širi do središta hrane postupno zagrijavajući smrznuti blok hrane, bez pregrijavanja površinskog sloja.

Kockice leda

Poteškoće u topljenju leda

Kristalna struktura leda otežava njegovo topljenje jer onemogućuje rotiranje molekula vode (koje se inače događa u tekućem stanju).

S vremenom će se dio leda otopiti i na otopljenom površinskom sloju molekule vode će se početi rotirati. To će dovesti do kuhane površine i sirove ili zamrznute unutrašnjosti hrane koju zagrijavamo. Pogotovo ako ju cijelo vrijeme odmrzavamo na istoj snazi rada pećnice.

Funkcija odmrzavanja nije svemoguća

Programirana je tako da prekida radijaciju. Time već zagrijane molekule vode utječu na otapanje u susjednim dijelovima hrane.

I dok takav način rada uspješno grije juhe ili umake, nije najsretniji izbor u otapanju smrznutoga mesa. Na kraju završimo s komadom čija je površina zračena puno dulje nego njegova unutrašnjost, i nemamo garanciju da je svaki dio dovoljno otopljen – a to može stvoriti probleme kod pečenja. Ako meso nije dovoljno pečeno iznutra, može doći i do zdravstvenih problema.

zapakirano meso u zamrzivaču

Alternativa za odmrzavanje mesa

Neki od savjeta koje su dali u Lifehackeru:

    • najsigurnije je ostaviti meso u hladnjaku preko noći, otapanje na sobnoj temperaturi ne dolazi u obzir zbog bakterija
    • ako želiš ubrzati proces, onda zapakirano meso možeš ubaciti u hladnu vodu i mijenjati vodu svakih pola sata dok se ne odmrzne
    • ako odmrzavaš tanje komade mesa, možeš ih kratko otapati u vrućoj vodi, ali obavezno ispeći odmah nakon zbog opasnosti od bakterija
    • koristeći imerzijski cirkulator (još znan kao sous vide) također možeš ubrzati proces otapanja

Sve što sada trebamo je sjetiti se na vrijeme što želimo jesti i početi s odmrzavanjem ranije. Znatno ranije.