Mix

Nesvakidašnji zločin! Lopovi maznuli više od tonu sira

polica sa sirovima
polica sa sirovima Foto: Folder.hr
Što je najžalosnije, ovo nije anomalija u životu proizvođača mliječnih proizvoda! Bar ne u Nizozemskoj…

Nizozemska banda ukrala je više od 1500 kilograma sira, što je upozorilo druge mliječne farme da budu na oprezu. Žrtva od koje su napravili primjer mliječna je farma Torenpolderkaas u Sjevernom Brabantu u Nizozemskoj.

Naime, prošli je tjedan dobro organizirana grupa kradljivaca provalila na farmu i pobjegla s autobusom punim sira, prenosi UNILAD.

Jednima gubitak, a drugima dobitak, procijenjen je na 23 tisuće dolara.

Iako se sir može činiti kao bizarna meta za organizirane grupe kriminalaca, rizik od krađe sira toliko je velik da ostali nizozemski farmeri strahuju kako će i sami postati žrtve.

Theo Dekker, predsjednik nizozemske Udruge proizvođača objasnio je kako sir može biti privlačan plijen zbog svoje vrijednosti.

Kradljivci ga obično prevoze u druge zemlje – osobito u Rusiju i druge istočnoeuropske zemlje – gdje ga mogu prodati po nižoj cijeni.

Konkretno vezano uz ovaj incident, Dekker tvrdi da je grupa prethodno istražila trgovinu na farmi kako bi znali što točno trebaju spakirati prije same pljačke.

Nedavna se krađa dogodila nakon nekoliko mirnih godina za mliječne farme u Nizozemskoj. No prijašnje krađe dovele su do poduzimanja mjera, što uključuje mjere za praćenje proizvoda pomoću jedinstvenih kodova utisnutih u koru.

Kodovi se ne mogu otkloniti bez oštećenja sira. A-ha! Pravda za farmere.

Kao rezultat toga, lopovi ne mogu prodati cijeli sir u Nizozemskoj. Međutim, ako maknete taj krucijalni komad – više ne možete znati odakle sir dolazi. Dekker je zbog svega pozvao ostale mliječne farme na postavljanje CCTV sustava te na osiguravanje svojih proizvoda kako bi se zaštitili od eventualnih gubitaka.

Imamo 99 problema, ali barem krađa sira ne bi nikada trebala postati jedan od njih.

Ovo je zapravo dosta čudan primjer na kojemu možemo shvatimo koliko vrsta realnosti na ovome svijetu postoji i kako svaka od njih nosi svoje specifične probleme sa sobom.