Mix

Netflixova serija ruši rekorde gledanosti i kod nas. Vrijedi li ju gledati?

Night agent preporuka
Night agent preporuka Foto: Youtube Screenshot
Nova Netflixova serija ruši rekorde. Ali vrijedi li potrošiti vrijeme na nju?

Imam problem s Netflixovim serijama. Nikad ne ispune svoj potencijal. I imam problema sa špijunskim akcijskim trilerima nastalim prema književnim predlošcima. Ovisan sam o njima. Objektivno gledano, Amazonov Reacher nije dobra serija. Ali sam bio oduševljen.

I na Netflixu se pojavio The Night Agent. Evo prije nekih mjesec dana. Otad ju viđam na Netflixovim top listama, neprestano mi se gura pod nos. Nakon napornog tjedna nisam imao snage gledati Beef, novu uspješnicu studija A24, ali je Night Agent bio baš ono što sam trebao.

Ovaj akcijski triler je kreirao Shawn Ryan, a istoimeni roman je napisao Matthew Quirk. Serija je osvojila svijet. Iako objektivno, nije vrhunska serija. Bila bi vrhunska da smo u devedesetima ili ranim nultima, ali sada krajolik televizijskih i streaming serija izgleda potpuno drukčije. Zahtjevnije. I to nas ne mora spriječiti da uživamo u prosječnim serijama. Imaju svoju svrhu.

Serija prati agenta FBI-ja Petera Sutherlanda. Nakon jednog incidenta, postavljen je na mjesto noćnog operatera koji u sobi bez prozora čeka pored posebnog telefona koji gotovo nikad ne zvoni. Jedne noći telefon zazvoni, Peter se javi, a otvara se Pandorina kutija političkih spletki koje sežu do samog vrha.

Serija zasad ima 77 posto na Rotten Tomatoesu, a tu je i ocjena na IMDB-ju koja nije preluda. Svega 7.6 od 10, što nije puno, ali može proći kad vam nešto treba da odmorite mozak pod prividom napetosti.

Glavnu ulogu je dobio Gabriel Basso, nekoć dječji glumac kojeg se sjećamo iz SF filma Super 8 te nezavisne komedije Kings of Summer. Dugo ga nismo vidjeli, ali nakon uloge Petera Sutherlanda bismo ga mogli gledati svugdje. Ima tu zvjezdastu facu kao Jamie Dornan, Richard Madden, čak i Chris Evans. Zanima me što bi mogao napraviti s boljim scenarijem.

Čak je i Stephen King pohvalio seriju. Možda je upravo to bila prekretnica da joj i ja dam šansu. Kemija između Gabriela Bassa i Luciane Buchanan svakako postoji i upravo je zbog njih dvoje lako zažmiriti na neke scenarističke propuste. Rupa u radnji ima, pojave se i one situacije kada su likovi spašeni nekim čudom, likova je stvarno puno, nekad i previše. Ne pomaže ni to što je puno bijelih anglo-saksonskih faca u gotovo identičnim odijelima koje izgledaju slično, što također otežava praćenje.

Prva sezona serije ima 10 epizoda. Pomoglo bi joj rezanje na osam, možda čak i šest epizoda kako bi zaplet bio što čvršći bez nepotrebnih digresija i likova. Netflix je zadovoljan gledanosti serije pa je najavljena i druga sezona.

Ovo je tip serije koja će vam se svidjeti ili neće uopće, ovisno o vašim preferencama. Svakako nije za svakog jer su mane razbacane na sve strane, ali ima i dobrih strana.

Dajte joj šansu. Ako nakon prve epizode ne osjetite ništa pozitivno, slobodno ju prestanite gledati bez ikakve grižnje savjesti. Tomu Netflix i služi.