Ali, datumi na pakiranju raznih namirnica mogu, ali i ne moraju biti toliko ozbiljni koliko se čine.
“Ljudi te datume često nazivaju ‘rokovima valjanosti’, ali njih zapravo određuje proizvođač i odnose se na kvalitetu, a ne na sigurnost“, rekao je prehrambeni mikrobiolog Don Schaffner Men’s Health magazinu.
Oznake “Upotrijebiti do” ili Najbolje upotrijebiti prije” upućuju na zadnji dan kada se hrana treba jesti, a dok još uvijek zadržava najbolju kvalitete.
Kako znati kada baciti određene namirnice?
Prvo, imaj na umu da hlađenje ne zaustavlja kvarenje – samo ga odgađa.
Mnogi čimbenici utječu na trajanje hrane, poput načina na koji se s njom rukovalo prije nego što smo je kupili i skladištenja u supermarketu. Okej – to je izvan naše kontrole, ali pravilno skladištenje kod kuće može pomoći da hrana traje što je duže moguće.
Prvi je savjet držati temperaturu u hladnjaku na četiri stupnja ili niže.
Međutim, nekim se namirnicama nikako ne može pomoći i treba ih se baciti čim prođe rok trajanja, evo koje su:
- jaja
Mogu trajati od tri do pet tjedana, čak i ako rok trajanja prođe! I dalje su u redu za jelo ako su bila u hladnjaku na odgovarajućoj temperaturi od 4 stupnja ili niže. Ali sva razbijena jaja treba baciti zbog opasnosti od salmonele.
- mlijeko i većina mainstream sirova + sirni namazi
Mliječni proizvodi sadrže protein pogodan za uzgoj bakterija. Samo po sebi fuj. Ako razviju kiselkast miris, i promijene boju ili se zgrušaju – odmah baci.
- ulje za kuhanje
Na polici mogu stajati godinu dana, i traju još 6 mjeseci nakon što se otvore. Lako je prepoznati kad rikne jer razvije užegli, gorak okus. Ne dvoji – baci.
- različiti ostatci hrane
Ross je morao brzo pojesti svoj Thanksgiving sendvič jer ostatci traju maksimalno tri do četiri dana u hladnjaku. Sve nakon toga predstavlja rizik od trovanja hranom. Tako da… napravi mjesta u hladnjaku i makni te poluprazne posudice.
Također, hranu stavi u hladnjak ili kištru unutar dva sata od kuhanja, i velike komade ili količine tekućine razdijeli na manje kako bi brzo postigli sigurnu temperaturu.
- konzervirana hrana
Okej, konzervirana hrana može se koristiti još dugo – ako! konzerva NIJE oštećena.
Namirnice s visokim udjelom kiseline, poput rajčica ili ananasa, obično su dobre godinu dana nakon isteka roka trajanja ako nisu otvorene.
One s niskom kiselinom, poput graha ili kukuruza, mogu trajati i do 5 godina. U svakom slučaju – izbaci sve limenke s udubljenjima, hrđom ili izbočinama.
- svježi mesni naresci
Osim ako nisu unaprijed zapakirane u plastiku koja ne propušta zrak, mesne delikatese traju od tri do pet dana.
Ako je postalo sluzavo ili srmdljivo – prekasno je.
- majoneza, senf, kečap, ljuti umak
Majoneza može trajati do šest mjeseci u smočnici + dva mjeseca nakon otvaranja i čuvanja u hladnjaku.
Senf u hladnjaku može trajati i do godinu dana nakon što je otvoren. Čak i ako nije otvoren, a prošao mu je rok trajanja i počinje se odvajati ili mijenja boju, vjerojatno je još uvijek u redu i više je u pitanju srozavanje kvalitete.
Kečap može trajati šeset mjeseci nakon što je otvoren. Nakon nekog vremena može promijeniti boju, ali opet, u pitanju je promjena kvalitete, ne problem sigurnosti.
Ljuti umak u smočnici može potrajati šest mjeseci, a i dulje u hladnjaku.
- masline
Neotvorene traju 18 mjeseci, a otvorene samo dva tjedna.
- kiseli krastavci
Izdržat će godinu u smočnici i nekoliko mjeseci u hladnjaku nakon što ih se jednom otvori. Uglavnom su okej i nakon što im prođe rok.
- maslac od kikirikija, džemovi i pekmezi
Maslac od kikirikija traje i traje – šest do devet mjeseci neotvoren, a dva do tri mjeseca nakon što ga se otvori.
Džemovi i pekmezi mogu trajati od šest do 18 mjeseci u smočnici neotvoreni, a šest do 12 mjeseci u hladnjaku. Mogu se jesti čak i nakon što primijetiš kristaliće šećera.
- svježe iscijeđen sok
Prvo, izbjegavaj nepasterizirane sokove. Preporučuje se popiti ih unutar par dana od kupnje.
Komercijalno prerađeni sokovi općenito traju tjedan do 10 dana nakon otvaranja.