Mix

Netko ti mora reći – nemoj se igrati s rokovima trajanja ovih namirnica

mlijeko
mlijeko Foto: Unsplash
Jogurt kojemu je rok istekao prije tri dana, jedeš ili ne? A ajvar? Onaj tko je probao pokvareni ajvar… upoznao se s vlastitim wc-om na dotad neviđen način.

Ali, datumi na pakiranju raznih namirnica mogu, ali i ne moraju biti toliko ozbiljni koliko se čine.

“Ljudi te datume često nazivaju ‘rokovima valjanosti’, ali njih zapravo određuje proizvođač i odnose se na kvalitetu, a ne na sigurnost“, rekao je prehrambeni mikrobiolog Don Schaffner Men’s Health magazinu.

Oznake “Upotrijebiti do” ili Najbolje upotrijebiti prije” upućuju na zadnji dan kada se hrana treba jesti, a dok još uvijek zadržava najbolju kvalitete.

Kako znati kada baciti određene namirnice?

Prvo, imaj na umu da hlađenje ne zaustavlja kvarenje – samo ga odgađa.

Mnogi čimbenici utječu na trajanje hrane, poput načina na koji se s njom rukovalo prije nego što smo je kupili i skladištenja u supermarketu. Okej – to je izvan naše kontrole, ali pravilno skladištenje kod kuće može pomoći da hrana traje što je duže moguće.

Prvi je savjet držati temperaturu u hladnjaku na četiri stupnja ili niže.

Međutim, nekim se namirnicama nikako ne može pomoći i treba ih se baciti čim prođe rok trajanja, evo koje su:

 • jaja

Mogu trajati od tri do pet tjedana, čak i ako rok trajanja prođe! I dalje su u redu za jelo ako su bila u hladnjaku na odgovarajućoj temperaturi od 4 stupnja ili niže. Ali sva razbijena jaja treba baciti zbog opasnosti od salmonele.

 • mlijeko i većina mainstream sirova + sirni namazi

Mliječni proizvodi sadrže protein pogodan za uzgoj bakterija. Samo po sebi fuj. Ako razviju kiselkast miris, i promijene boju ili se zgrušaju – odmah baci.

 • ulje za kuhanje

Na polici mogu stajati godinu dana, i traju još 6 mjeseci nakon što se otvore. Lako je prepoznati kad rikne jer razvije užegli, gorak okus. Ne dvoji – baci.

 • različiti ostatci hrane

Ross je morao brzo pojesti svoj Thanksgiving sendvič jer ostatci traju maksimalno tri do četiri dana u hladnjaku. Sve nakon toga predstavlja rizik od trovanja hranom. Tako da… napravi mjesta u hladnjaku i makni te poluprazne posudice.

Također, hranu stavi u hladnjak ili kištru unutar dva sata od kuhanja, i velike komade ili količine tekućine razdijeli na manje kako bi brzo postigli sigurnu temperaturu.

 • konzervirana hrana

Okej, konzervirana hrana može se koristiti još dugo – ako! konzerva NIJE oštećena.

Namirnice s visokim udjelom kiseline, poput rajčica ili ananasa, obično su dobre godinu dana nakon isteka roka trajanja ako nisu otvorene.

One s niskom kiselinom, poput graha ili kukuruza, mogu trajati i do 5 godina. U svakom slučaju – izbaci sve limenke s udubljenjima, hrđom ili izbočinama.

 • svježi mesni naresci

Osim ako nisu unaprijed zapakirane u plastiku koja ne propušta zrak, mesne delikatese traju od tri do pet dana.

Ako je postalo sluzavo ili srmdljivo – prekasno je.

 • majoneza, senf, kečap, ljuti umak

Majoneza može trajati do šest mjeseci u smočnici + dva mjeseca nakon otvaranja i čuvanja u hladnjaku.

Senf u hladnjaku može trajati i do godinu dana nakon što je otvoren. Čak i ako nije otvoren, a prošao mu je rok trajanja i počinje se odvajati ili mijenja boju, vjerojatno je još uvijek u redu i više je u pitanju srozavanje kvalitete.

Kečap može trajati šeset mjeseci nakon što je otvoren. Nakon nekog vremena može promijeniti boju, ali opet, u pitanju je promjena kvalitete, ne problem sigurnosti.

Ljuti umak u smočnici može potrajati šest mjeseci, a i dulje u hladnjaku.

 • masline

Neotvorene traju 18 mjeseci, a otvorene samo dva tjedna.

 • kiseli krastavci

Izdržat će godinu u smočnici i nekoliko mjeseci u hladnjaku nakon što ih se jednom otvori. Uglavnom su okej i nakon što im prođe rok.

 • maslac od kikirikija, džemovi i pekmezi

Maslac od kikirikija traje i traje – šest do devet mjeseci neotvoren, a dva do tri mjeseca nakon što ga se otvori.

Džemovi i pekmezi mogu trajati od šest do 18 mjeseci u smočnici neotvoreni, a šest do 12 mjeseci u hladnjaku. Mogu se jesti čak i nakon što primijetiš kristaliće šećera.

 • svježe iscijeđen sok

Prvo, izbjegavaj nepasterizirane sokove. Preporučuje se popiti ih unutar par dana od kupnje.

Komercijalno prerađeni sokovi općenito traju tjedan do 10 dana nakon otvaranja.